Merkel moet boeten voor satire-rel met Erdogan

22 april 2016Leestijd: 2 minuten
Merkel erkent gedeeltelijk haar fout maar blijft erbij dat vervolging op zijn plaats is - Foto: AFP

De affaire rondom de komiek Jan Böhmermann en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan begint de Duitse bondskanselier Angela Merkel parten te spelen. De ontevredenheid onder de Duitse kiezers over Merkel is scherp gestegen.

Dat meldt de Duitse publieke omroep ZDF op basis van politieke peilingen. ZDF is tevens de werkgever van Böhmermann, die naar aanleiding van de gebeurtenissen heeft besloten een sabbatical in te lassen.

Toegeeflijk

Böhmermann zette kwaad bloed in Turkije door een satirisch gedicht voor te lezen waarin hij Erdogan onder meer uitmaakt voor geitenneuker. De Duitse regering besloot vorige week om een eventuele vervolging van Böhmermann voor het beledigen van een bevriend staatshoofd niets in de weg te leggen.

Merkels toegeeflijke houding ten opzichte van Turkije en haar kritische opstelling tegenover Böhmermann zaait ongenoegen onder de Duitse bevolking. Merkel noemde het gedicht van de cabaretier ‘opzettelijk kwetsend.

Lees ook Misverstand of niet, kabinet protesteert tegen Erdogan-kliklijn2013-03-21 15:49:14 DEN HAAG - Premier Mark Rutte (R) en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan tijdens de persconferentie na hun bespreking in het Catshuis. Erdogan brengt op uitnodiging van Rutte een officieel bezoek aan Nederland. ANP MARTIJN BEEKMAN

Volgens de peiling gelooft de helft van haar electoraat niet dat Merkel volgend jaar zal terugkeren als bondskanselier. Een tijd geleden was ze steevast de populairste politicus, nu is ze gedaald naar de vijfde plek. Mochten er nu verkiezingen worden gehouden, dan zou de CDU-CSU-fractie in de Bondsdag 33 procent van de stemmen verwerven. Dat is het laagste percentage sinds Merkel aan het bewind is.

Fout

Merkel heeft intussen vrijdag publiekelijk  erkend dat ze fout zat bij de Erdogan-Böhmermann-affaire, meldt Deutsche Welle. Althans gedeeltelijk. Ze betreurt dat ze het gedicht ‘opzettelijk kwetsend’ heeft genoemd, maar blijft erbij dat strafrechtelijke vervolging op zijn plek is.

Onder een aantal mensen is het gevoel ontstaan dat hun vrijheid van meningsuiting er niet toe doet, en dat is niet zo, aldus Merkel. ‘Mensenrechten, burgerlijke vrijheden, en de vrijheid van de pers zijn essentiële normen,’ benadrukte ze.

Deze verklaring komt ruim een week nadat er ophef ontstond over de toen nog mogelijke vervolging van Böhmermann. Merkel reist zaterdag met Frans Timmermans en Donald Tusk naar Turkije om opnieuw te praten over de uitvoering van de migratiedeal met de EU.

Samen met haar Europese collega’s ontmoet ze de Turkse premier Ahmet Davutoglu in een vluchtelingenkamp in Gaziantep, vlakbij de Syrische grens. Merkel zal bij dit bezoek naar eigen zeggen ook de ‘kwestie van mensenrechten’ aankaarten.