Kilo’s munitie gevonden bij terreurverdachte Rotterdam

04 april 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

In de Rotterdamse flat waar de Franse terreurverdachte Anis B. zich schuilhield heeft de politie 45 kilo aan munitie gevonden voor kalasjnikovs. Het lijkt een nieuwe aanwijzing dat B. en zijn kompanen verregaande plannen hadden om een aanslag te plegen.

Anis B. werd vorige week zondag in Rotterdam-West gearresteerd. In zijn flat werden enorme hoeveelheden kogels van het kaliber 7.62 gevonden, bevestigt een woordvoerder van het landelijk parket maandag. Die kogels kunnen onder meer worden gebruikt in kalasjnikovs. Er werden ook telefoons, sim-kaarten, geld en drugs gevonden.

De 32-jarige B. – die al twee keer in Frankrijk werd veroordeeld voor gewapende overvallen – werd sinds december door de Franse politie gezocht. Via zijn vriend Reda Kriket kwam hij in het vizier van de Nederlandse politie. Kriket reed in een auto die op naam stond van B. en belde naar Nederlandse telefoonnummers die naar B. leidden.

Lees ook: Is Nederland verworden tot schuilplek voor terroristen?

Op handen zijnde aanslag
Twee weken geleden werd Kriket al in een voorstad van Parijs opgepakt. In zijn huis – waar B. ook heeft geslapen – werd een waar arsenaal aan wapens gevonden, met onder meer kalasjnikovs en explosieven. De Franse autoriteiten concludeerden dat Kriket onderdeel was van een terreurnetwerk dat dichtbij ‘een daad van extreem geweld was’.

Kriket en B. zouden volgens de Franse aanklager de afgelopen tijd heen- en weer hebben gereisd tussen Nederland, Frankrijk en België. Volgens het Nederlandse OM zouden de plannen van B. en Kriket in elk geval niet zijn gericht op Nederland.

Gerry van der List: Pak terreur hard aan mét oog voor mensenrechten

Uitleveren
Het OM doet verder onderzoek naar wat B. precies in Nederland heeft gedaan. Frankrijk wil dat hij zo snel mogelijk wordt uitgeleverd, maar B. wil niet meewerken.

Bij de arrestatie van B. werden ook drie Algerijnen gearresteerd: twee van hen zitten nog vast op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie.