nederland

Ook Clarence Seedorf duikt op in Panama Papers

05 april 2016Leestijd: 2 minuten

Na Vladimir Poetin, Petro Porosjenko en Lionel Messi duikt in de Panama Papers ook de naam op van oud-voetbalinternational Clarence Seedorf. Hij is een van de Nederlanders die in het onderzoek worden genoemd.

In totaal komen honderden Nederlanders in de zogenoemde Panama Papers, meldden Trouw en FD dinsdag. 

Ruim vierhonderd journalisten werkten mee aan een uitgebreide studie naar belastingontwijking, vaak door middel van het wegsluizen van miljarden naar zogenoemde belastingparadijzen. De onderzoeksjournalisten baseren zich op de zondag uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.

Panama Papers: wie staan erin? Plus: vier andere vragen over de uitgelekte documenten. Meer >

Zeker tweehonderd offshorebedrijven zijn via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders te koppelen. Zij zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama’s. Deze belastingconstructies zijn alleen illegaal als de genoemde personen hun bezittingen niet hebben gemeld bij het doen van hun belastingaangifte. Het is niet bekend of de hieronder genoemde personen ook echt de wet hebben overtreden. 

Motorrace

Volgens de kranten draait het bij Seedorf allemaal om sponsorrechten van zijn voormalige motorraceteam. Begin januari 2005 sloot Seedorf Racing een contract met Image Building Ltd, een bedrijf dat amper een week daarvoor was opgericht op de Britse Maagdeneilanden. Image Building betaalde 640.000 euro voor de sponsorrechten en noemde in het contract de Italiaanse juweliersketen Morellato als sponsor.

Maar het contract werd doorverkocht aan het Nederlandse bedrijf Grand Prix Sports Investments & Hospitality (GPSIH). Uiteindelijk betaalde Morellato, via GPSIH, 3 miljoen euro aan Image Building, terwijl er maar 640.000 euro bij Seedorf Racing terechtkwam. Seedorf is naar eigen zeggen niet betrokken bij (illegale) praktijken die worden genoemd in de Panama Papers. Dat zegt zijn woordvoerder tegen de NOS.

Ondernemers

In de Panama Papers komen dus naast Seedorf de namen van honderden andere Nederlanders voor. Niet alleen prominenten, maar ook ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf en particulieren. Mexx-oprichter Rattan Chadha wordt genoemd.

Maar bijvoorbeeld ook Bram van der Kolk. Deze Nederlandse programmeur van het bedrijf Megaupload vreest in Nieuw-Zeeland voor uitlevering aan de Verenigde Staten vanwege schending van het auteursrecht. Ook Robert van de R., één van de grootste faillissementsfraudeurs van Nederland, staat in de inmiddels veelbesproken Panama Papers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.