Nederland neemt extra maatregelen na terreur

22 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Vluchten naar Brussel geannuleerd - bron: ANP

Vanwege de terreuraanslagen in Brussel van dinsdagmorgen zijn in Nederland de ‘veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn’. De maatregelen betekenen onder meer dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven.

Terrorismecoördinator Dick Schoof zegt de situatie op de voet te volgen. Volgens de terreurbestrijder zijn er ook meer controles van de marechaussee langs de grens met België.

Volg alle laatste ontwikkelingen over de terreur in Brussel in onze liveblog

Maar, zegt Schoof, de aanslagen in Brussel zijn vooralsnog geen aanleiding om het dreigingsniveau aan te passen. Op dit moment ligt dat niveau op ‘substantieel’ – dat houdt in dat de kans op een aanslag reëel is.

Vorige week nog liet hij weten dat er aanwijzingen zijn dat Islamitische Staat (IS) aanslagen plant in andere Europese steden, na de bloedige terreur in Parijs in november vorig jaar. Maar welke aanwijzingen hij precies heeft, wilde hij niet zeggen.

Laf

De Nederlandse Ministeriële Commissie Crisisbeheersing is bijeen op het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag, meldt premier Mark Rutte (VVD). ‘België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden.’

Brussel is opgeschrikt door een terreurgolf. Lees hier wat we tot dusver allemaal weten >

‘Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment extra waakzaamheid geboden is; ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn,’ is de eerste reactie van Rutte.

2016-03-22 11:11:41 SCHIPHOL - De marechaussee voert extra patrouilles uit op luchthaven Schiphol, in reactie op de aanslagen in de vertrekhal van de luchthaven van Brussel en op een Brussels metrostation. ANP EVERT ELZINGA
Meer patrouilles op luchthaven Schiphol na terreur Brussel – bron:ANP

Automatische geweren

In verband met de bomaanslagen op onder meer luchthaven Zaventem en metrostations in Brussel is besloten om de aanwezigheid van politie op de grote Nederlandse treinstations uit te breiden. Het treinverkeer van en naar Brussel is stilgelegd. Het gaat om de Thalys – die vanuit Brussel naar Parijs rijdt – Eurostar en de intercity van Amsterdam naar Brussel.

Op het station in Roosendaal staat een trein stil die België niet in kan. Reizigers die een kaartje hebben gekocht voor de Thalys kunnen het ticket inwisselen voor een andere datum of krijgen hun geld terug. Ook de bewaking van de Tweede Kamer is opgeschroefd. Er staat meer marechaussee met zichtbare automatische geweren. Ook zijn er agenten met kogelwerend vest. Reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie daar, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een aangescherpt reisadvies.