#Brussel

Terreur in Brussel: alle feiten op rij

22 maart 2016Leestijd: 3 minuten

Brussel is dinsdag opgeschrikt door een nieuwe golf van terreur. Dit is wat we nu weten.

 • Op luchthaven Zaventem zijn dinsdagochtend twee explosieven door zelfmoordterroristen tot ontploffing gebrachtEen derde bomgordel die niet is afgegaan werd later gevonden. Berichten over dodenaantallen lopen uiteen. De Vlaamse zender VRT meldt dat er zeker 14 doden zijn.
 • Getuigen zeggen Arabische teksten te hebben gehoord vlak voor de ontploffingen. Ook zou er zijn geschoten. Naast een lichaam – vermoedelijk dat van een dader – werd een kalasjnikov aangetroffen. De vertrekhal ligt in puin en er zijn meerdere explosieven aangetroffen. Zeker duizend personen zijn uit het gebouw van de luchthaven geëvacueerd.
 • Ook op het Brusselse metrostation Maalbeek is dinsdag een terroristische aanslag gepleegd. Een explosief in een metrostel werd tot ontploffing gebracht.Het metrostation ligt vlakbij de gebouwen van de Europese Unie (EU) in het hart van Brussel. Volgens VRT zijn bij deze aanslag 20 doden gevallen. De zender zegt dat er in totaal 34 doden en 130 gewonden zijn geteld in Brussel.

  Lees ons liveblog over de aanslagen in Brussel terug

 • De Belgische politie heeft per ongeluk een foto van de drie daders verspreid. De krant Het Laatste Nieuws heeft de foto vervolgens op de website geplaatst. De autoriteiten in Brussel hebben aangegeven dat de foto authentiek is en kan worden verspreid. Naar de man rechts in de witte jas en met hoed wordt nog gezocht.terreurbuddies
 • Na het uitlekken van de foto, heeft de politie een officieel opsporingsbericht uitgevaardigd naar de man in de witte jas rechts op de foto.
 • De aanslagen zijn officieel opgeëist door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) via de eigen nieuwsdienst. IS meldt dat de ‘Belgische deelname aan de internationale coalitie tegen IS’ de reden is voor de aanslagen op Brussel.
 • In de Wetstraat in het regeringscentrum van Brussel is een nieuwe explosie gehoord, meldt persbureau Belga. Hier is door de explosievendienst een verdacht pakketje tot ontploffing gebracht.
 • De Belgische politie voert meerdere huiszoekingen uit in de deelgemeenten Jette en Schaarbeek, meldt nieuwszender RTBF. Zeker een van de aanslagplegers is nog op vrije voeten.
 • Bij een huiszoeking in Schaarbeek heeft de politie dinsdagavond een spijkerbom, IS-vlag en chemisch materiaal aangetroffen. Het lijkt erop dat dit het appartement is waar de drie terreurverdachten die achter de aanslagen op het vliegveld zitten, hun daden hebben voorbereid.
 • De grens tussen Frankrijk en België is tot nader orde gesloten, melden Belgische autoriteiten.
 • Iedereen werd dinsdag aangeraden te blijven waar hij is. Dat advies gaf het Belgische Crisiscentrum. Ook werd aangeraden om sociale media te gebruiken omdat het telefoonnetwerk ‘verzadigd raakte’, aldus de Belgische premier.
 • Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is er een Nederlander lichtgewond geraakt bij de aanslag op Zaventem. Die Nederlander is behandeld in het ziekenhuis. Verder zijn er ‘geen aanwijzingen’ voor Nederlandse slachtoffers in Brussel.
 • De Nederlandse regering adviseert niet naar Brussel te reizen op dit moment.

  Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.