Premium Lock Extreem weer is van vroeger, van nu en alle tijden

20 september 2023Leestijd: 3 minuten
Overstroming in de Italiaanse stad Cesena. Foto: Foto: Imago Stock & People GmbH

Extreem weer was er vroeger, is er nu en zal er altijd zijn. Natuurlijk zal een deel van het extreme weer van de afgelopen maanden te maken hebben gehad met de opwarming van de aarde, omdat wij te lang douchen en zo, maar het is wel verstandig om het hoofd koel te houden, schrijft Simon Rozendaal.

Er stond een alleraardigst stuk in De Telegraaf over de vakanties van vroeger. Geen airco en veiligheidsgordels in de auto, aardappelen in de achterbak.

Henri Olthof (67) uit Delft reed in 1967 naar het Gardameer. ‘Daar liepen veel campinggasten met verband om hun handen. Auto’s waren zwaar beschadigd door grote hagelstenen. De vakantiegangers hadden geprobeerd door aan de tentstokken te hangen te voorkomen dat hun tenten zouden wegwaaien. Even later kwamen de hagelstenen naar beneden: die hadden die verwondingen veroorzaakt. Dergelijke stormen waren toen al heel normaal rondom het meer.’

Makkelijk om extreem weer te koppelen aan klimaatverandering

De zware hagelbui van juli bij het Gardameer (waardoor vakantiegangers moesten worden gerepatrieerd) was dus niet uitzonderlijk. Die illustreert dat het niet makkelijk is extreem weer te koppelen aan klimaatverandering. Natuurlijk, de laatste tijd lijkt het alle dagen raak. Overal bosbranden, extreme hitte, droogte en overstromingen. Verontrustend, dat vind ik ook.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw