Premium Lock Energietransitie is een hoogmis van verspilling

27 juni 2023Leestijd: 4 minuten
NEDERLAND HEEFT BINNENKORT DE MEESTE WINDMOLENS PER HOOFD VAN DE BEVOLKING. FOTO: ANP / HOLLANDSE HOOGTE / FRED HOOGERVORST

De energietransitie is een en al verspilling van energie. Windmolens en zonnecellen zijn zeer inefficiënte machines, als hun stroom niet kan worden opgeslagen zullen windmolens uit de wind worden gedraaid en de ergste verkwisting is om met groene stroom waterstof te maken (zo’n 30 procent energieverlies) en daar later weer stroom van te maken (in totaal de helft verlies). En dan mogen wij niet te lang douchen, schrijft Simon Rozendaal.

U mag niet te lang douchen. Eigenlijk niet langer dan 5 minuten. Tip: neem een timer die dan begint te piepen. Verder dient u deuren dicht en lampen uit te doen wanneer u een vertrek verlaat. Ook mag u geen apparaten op stand-by laten staan.

Het zijn adviezen van Milieu Centraal, een door de overheid opgerichte en grotendeels gefinancierde stichting. De gemeenschappelijke boodschap: gij zult geen energie verspillen! Dat maakt het pikant dat de door diezelfde overheid opgetuigde energietransitie een hoogmis van verspilling is.

Energietransitie is ode aan inefficiëntie waar schrijver Arjen van Veelen om verzoekt

EW Zihnigasten aflevering 3: journalist en schrijver Arjen van Veelen

Onlangs las ik het boek Rotterdam. Een ode aan inefficiëntie van journalist en schrijver Arjen van Veelen. Daarin beziet hij de geschiedenis – vooral die van Rotterdam – door de bril van efficiëntie. Het containerschip en de ondergrondse vuilcontainer zijn in zijn ogen voorbeelden van ‘vierkant denken’. Ze zijn bedoeld om de wereld efficiënter te maken, maar leiden in wezen tot verspilling.

Ik weet niet of ik het helemaal met hem eens ben, maar dat doet er niet toe. Van Veelen (die voor De Correspondent en NRC schrijft) zet je aan het denken. Hij is origineel, komt met verrassende voorbeelden en heeft een aangename schrijfstijl. Zijn centrale stelling is dat de leuke dingen in het leven niet efficiënt zijn en dat de samenleving dus best ook wat inefficiënter zou mogen.

Welnu, hij wordt op zijn wenken bediend. De energietransitie is die ode aan inefficiëntie waar Van Veelen om verzoekt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw