Premium Lock ‘Terrafurie’ en andere groene ziektebeelden

01 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Nieuwe blokkeeractie Extinction Rebellion op A12. Foto: Tobias Kleuver/HH/ANP

Steeds meer mensen zijn getroebleerd door smeltende ijskappen en stijgende zeespiegels. Ze hebben bijvoorbeeld last van ‘terrafurie’: extreme woede als je ziet dat de mensheid de wereld aan het vernietigen is en jij daar niets aan kunt doen. Gelukkig zijn er veel zaken die de goede kant op gaan en daar kunnen we vertrouwen in de toekomst aan ontlenen. Kop op, schrijft Simon Rozendaal.

Susanne Duijvestein: ‘Ik vond de soort waartoe ik als mens behoor misselijkmakend. De aarde is niet van ons, wij zijn van de aarde. Dat we dat niet begrijpen, wekte bij mij behalve woede, pijn, eenzaamheid en verdriet een diep gevoel van ontheemding op.’

Het lijkt erop dat mevrouw Duijvestein (36) wordt geplaagd door ‘terrafurie’. Dat is extreme woede als je ziet dat de mensheid de wereld aan het vernietigen is en jij daar niets aan kunt doen. Het is een van de ziektebeelden uit het boek Earth Emotions: New Words for a New World van de Australische filosoof en hoogleraar duurzaamheid Glenn Albrecht.

Hoe welvarender de mens, des te pessimistischer, schreef Simon Rozendaal in 2022

Hij constateert dat steeds meer mensen getroebleerd zijn door smeltende ijskappen en stijgende zeespiegels, en heeft diagnoses verzonnen zodat de groene medemens beter over zijn gekwelde gemoed kan praten. Je hebt volgens Albrecht last van ‘topo-aversie’ wanneer je niet terug wilt naar een plek uit je jeugd omdat die is veranderd door de klimaatcrisis. ‘Solastalgie’ heet de angst die ontstaat door klimaatverandering in je directe omgeving, bij ‘endemofilie’ omarm je je directe omgeving en met ‘eutierria’ ben je in balans met de ganse aarde.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw