Knappe mijlpaal voor optimistische plastic-opruimer Boyan Slat

06 april 2023Leestijd: 2 minuten
Boyan Slat bedacht als tiener een oplossing voor drijvend plasticafval (foto: Jacqueline de Haas)

Ondernemer Boyan Slat kon deze week een mijlpaal vieren. Het bedrijf waarmee hij het plasticprobleem in de oceanen te lijf gaat, haalde inmiddels 200.000 kilo afval uit het water. Een knappe prestatie van EW’s Nederlander van het Jaar 2017.

Het bericht van dinsdag 4 april voelde zowel bemoedigend als ontmoedigend. Eerst het goede nieuws: The Ocean Cleanup, het bedrijf van Delftenaar Boyan Slat die de oceanen wil ontdoen van plastic, viste deze week zijn 200.000ste kilo plasticafval uit de Great Pacific Garbage Patch. In dat deel van de Stille Oceaan verzamelen zich door golfstromen grote hoeveelheden drijvend afval.

Slat zette door en kwam telkens met een oplossing

Dat Slat de oceaan inmiddels 200 ton schoner heeft gemaakt, is een knappe prestatie, gezien de vele technische en logistieke uitdagingen waarvoor de 28-jarige uitvinder-ondernemer zich de afgelopen jaren zag gesteld.

Zo moest hij meermaals het ontwerp van de zelfbedachte plasticvangers met reusachtige drijfarmen aanpassen, en vonden sommigen dat het plasticprobleem beter bij de bron kan worden aangepakt. Ook kreeg Slat kritiek van natuurbeschermers die betwijfelen of het zeeleven per saldo baat heeft bij zijn project. Maar hij zette door, kwam telkens met een oplossing en heeft inmiddels een aantal plasticvangers operationeel op volle zee.

Optimistische uitvinder zonder belerend moralisme

De mediagenieke Slat, een gesjeesde student lucht- en ruimtevaarttechniek, droeg met zijn innovatieve plannen in grote mate bij aan de bewustwording van plasticvervuiling. Vanwege zijn optimistische houding en zijn afkeer van belerend moralisme koos EW hem in 2017 tot Nederlander van het Jaar.

Om zijn opruimproject meer slagkracht te geven, begon Slat in 2019 een nieuw initiatief. The Ocean Cleanup ontwikkelde de zelfsturende schoonmaakcatamaran Interceptor, in te zetten op de meest vervuilde rivieren op aarde. Voorafgaand aan zowel zijn oceaan-expedities als zijn rivierproject schakelde Slat een team van deskundigen uit diverse disciplines in, om het plasticprobleem in kaart te brengen en zijn oplossingen een wetenschappelijke fundament te geven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nog altijd tientallen miljoenen kilo’s plastic in de zee

Het minder vrolijke nieuws is dat er ondanks Slats inspanningen nog altijd bijna 80 miljoen kilo plasticafval op de oceanen dobbert. Wat de precieze effecten daarvan op flora en fauna zijn, is nog niet met zekerheid vastgesteld. Maar dat het onwenselijk is dat menselijk afval tot in de verste en diepste uithoeken van de oceaan wordt aangetroffen, daarover bestaat brede consensus.