Premium Lock De raadsels van het plastic op de Noordzee

20 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Plastic opruimen op het strand is makkelijker dan op open zee. Foto: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

Oceanograaf Erik van Sebille wil voorspellen waar en wanneer plastic aanspoelt. Daartoe moet hij de oceaan doorgronden.

Erik van Sebille doet er niet ­ingewikkeld over. ‘Zonder Boyan Slat had ik hier niet gezeten.’ Slat, EW’s Nederlander van het Jaar in 2017, droeg met zijn initiatief om de oceanen door middel van enorme drijfarmen te ontdoen van afval immers in grote mate bij aan de bekendheid van het plasticprobleem. De behoefte aan wetenschappelijke gegevens over oorzaak, omvang en oplossingen van plasticvervuiling op zee heeft mede tot gevolg gehad dat de door hoogleraar oceanografie Van Sebille (41) geleide onderzoeksgroep zich met deze thema’s kan bezighouden.

Na een eerdere Europese subsidie sleepte Van Sebille een Vici-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek à 1,5 miljoen euro in de wacht, waarmee hij de komende vijf jaar aan de Universiteit Utrecht gaat onderzoeken hoe plastic objecten zich door de oceanen bewegen. Zijn aandacht richt hij in het bijzonder op de Noordzee, om beter te kunnen voorspellen waar en wanneer plastic op het strand landt. Want niets ten nadele van Slats schoonmaakoperaties op volle zee, zegt Van Sebille, maar plastic opruimen als het op het strand ligt, is logischer. ‘Zeker als je weet waar je moet zijn. Het ligt daar gewoon, je kunt er makkelijk bij.’

Plastic flessen hebben complexe hydrodynamica

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw