kennis

Hackers zetten data vreemdgangers online, FBI doet onderzoek

19 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Hackers hebben de gegevens van meer dan een miljoen gebruikers van een website voor vreemdgaan online gezet. De hackers dreigden al eerder de gegevens online te zetten als het bedrijf Ashley Madison haar site niet uit de lucht zou halen.

De FBI verricht nu onderzoek naar de hack en het openbaren van de gegevens, meldt persbureau Reuters op basis van een bevestiging van Avid Life Media, de eigenaar van Ashley Madison. Daarnaast is ook de politie in Canada betrokken bij het onderzoek. Avid Life Media is namelijk gevestigd in Toronto.

Morele rechter

De hackers, die zichzelf ‘The Impact Team’ noemen, wisten vorige maand e-mail- en creditcardgegevens te achterhalen van mensen die een account bij de website hebben.

De hackers zelf beweren ook in het bezit te zijn van naaktfoto’s en seksuele voorkeuren die mensen op de site hebben gezet. Ashley Madison richt zich specifiek op overspel, de slogan van de site is: ‘Life is short, have an affair’.

Volgens de Amerikaanse FBI lijken de hackers niet vanuit commerciële maar juist vanuit ideologische motieven te opereren.

‘De hackers spelen de rol van de morele rechter, jury, en beul, en vinden het nodig hun persoonlijke moraal aan de hele maatschappij op te dringen,’ zegt Avid Life Media in een verklaring.

‘Deze illegale actie heeft directe consequenties voor onschuldige burgers die simpelweg hun leven proberen te leiden’. Avid Life Media vermoedt dat de hackers op de een of andere manier verbonden zijn geweest aan de website.

Dark web

Nadat bekend werd dat hackers de gegevens hadden weten te bemachtigen, werd al een onderzoek gestart. Avid Life Media heeft de data ingezien, maar nog niet kunnen bevestigen of het om authentieke gegevens gaat.

De data is te vinden op het zogenoemde ‘dark web’, wat alleen toegankelijk is met een speciale browser. Technische websites die de gegevens wisten te decoderen meldden dat er binnen een paar uur duizenden Noord-Amerikaanse en Europese mailadressen op stonden.

Hieronder waren veel mailadressen die gerelateerd zijn aan bedrijven en universiteiten. Het is op de site mogelijk om onder een mailadres of naam van een ander persoon een account te creëren. De site verzendt namelijk geen bevestigingsmails, dus registreren met een ander e-mailadres is mogelijk.

Ashley Madison is, naast Second Love, de grootste website ter wereld voor schuinsmarcheerders. De dienst is in verschillende talen beschikbaar. Ruim 37 miljoen mensen in 46 verschillende landen hebben een lidmaatschap. De site is ook in Nederland actief.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.