Medisch directeur Premium Corner

Ronald van Heerwaarden: ‘Er is een gebrek aan centrale regie’

18 november 2021Leestijd: 5 minuten

Volgens arts en medisch directeur Ronald van Heerwaarden kan de organisatie in de zorg veel beter.

Ronald van Heerwaarden (56) heeft naar eigen zeggen de mooiste baan van de wereld. Als arts is hij gespecialiseerd in beenstandscorrecties – operaties waarbij de stand van het been wordt veranderd – en hij voert deze operaties uit bij patiënten van over de hele wereld. Niet alleen in kliniek ViaSana in het Brabantse dorp Mill, waar hij parttime werkzaam is als orthopedisch specialist, hij behandelt ook complexe patiënten in diverse andere ziekenhuizen. Enkele dagen per maand houdt hij praktijk in een kliniek in Londen en in een gespecialiseerde kniekliniek in Abu Dhabi.

‘Ik voer daar vooral complexe beenstandscorrecties uit. Naar Londen komen patiënten vanuit de hele wereld. In het Midden-Oosten opereer ik patiënten uit onder meer Afrika, maar ook uit oorlogsgebieden, zoals Syrië. Die patiënten komen vaak via hulpprogramma’s binnen. Zij hebben bijvoorbeeld bombardementen meegemaakt, waardoor de groeischijven van het skelet zijn beschadigd en kromgroei is ontstaan. Verder opereer ik de lokale bevolking en expats. Dat is enorm leuk, dankbaar en leerzaam.’

Veel zorgbehandelingen in ziekenhuis uitgevoerd, terwijl dat niet nodig is

Daarnaast is Van Herwaarden medisch directeur van ViaSana, wat hem onder meer verantwoordelijk maakt voor het op peil houden van de kwaliteit van zorg in de kliniek die is gespecialiseerd in orthopedie en pijnbehandelingen. Vanuit die laatste rol en door zijn veelvuldige bezoeken aan ziekenhuizen in het buitenland constateert hij wat beter zou kunnen in de zorg in Nederland.

KliniekenLees ook het commentaar van Marieke ten Katen: Stuur de patiënt van het ziekenhuis naar de zelfstandige kliniek

Volgens Van Heerwaarden worden er nog te veel zorgbehandelingen uitgevoerd in ziekenhuizen, terwijl dat niet nodig is. Dat was al zo, maar wanneer ziekenhuizen volstromen met spoedeisende patiënten – zoals tijdens de coronacrisis – blijkt wat de gevolgen kunnen zijn: de reguliere zorg komt stil te liggen. ‘Het model dat we nu hebben, is niet toekomstbestendig. De organisatie kan veel beter en de overheid zou daarbij een regierol moeten nemen.’

Aantal klinieken sterk toegenomen sinds 2006

Sinds de invoering van de gereguleerde marktwerking in de zorg in 2006 is het aantal zelfstandige behandelcentra (ZBC), ook wel klinieken genoemd, flink gegroeid. Klinieken zijn zorginstellingen met een vergunning om verzekerde zorg te verlenen bij relatief gezonde patiënten. Zij zouden eenvoudige, planbare operaties efficiënter kunnen uitvoeren dan ziekenhuizen. De klinieken nemen de afgelopen jaren dan ook een steeds groter deel van de ziekenhuiszorg voor hun rekening, bijvoorbeeld in de oogheelkunde, de orthopedie en de dermatologie.

Luister ook de podcast met Marieke ten Katen (tekst gaat hieronder verder):

Maar er zou veel meer zorg vanuit ziekenhuizen naar de klinieken kunnen, zegt Van Heerwaarden. Dat dat niet gebeurt, heeft diverse oorzaken. In de organisatie van de zorg zijn ziekenhuizen ­bijvoorbeeld niet altijd genegen patiënten af te staan aan klinieken, omdat de operaties hun relatief veel omzet opleveren.

Ronald van Heerwaarden: ‘Veel zorg kan efficiënter in de klinieken’. Foto: Guido Benschop

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.