Dit zijn de ziekenhuizen met de kortste wachttijden

19 november 2021Leestijd: 2 minuten
Verplegend personeel in Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Foto: Rob Engelaar/ANP

Jaarlijks onderzoekt EW de kwaliteit van zorg in ruim honderd ziekenhuizen en klinieken. Het onderzoek levert geen ranglijst op, maar het laat zien in hoeverre een zorginstelling afwijkt van het landelijk gemiddelde, onder meer op het gebied van de wachttijden.

Lees hier het coververhaal: Waarheen voor de beste zorg?

In het EW-onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken is dit jaar voor zeven veelvoor­ko­mende ingrepen een onderlinge vergelijking gemaakt tussen ziekenhuizen en klinieken. Het gaat om behandelingen bij borstkanker, gewichtsverminderende operaties bij morbide obesitas, staaroperaties, operaties bij een vernauwde halsslagader, het plaatsen van een knie- of heupprothese en de behandeling van veneuze ziekten, zoals spataderen en trombosebeen.

Daarnaast is voor de ziekenhuizen ook nog een eindscore voor het functioneren van het ziekenhuis als geheel berekend en voor de financiële positie in het verslagjaar 2020. De ziekenhuizen krijgen daarbij ook een subscore toegekend voor de wachttijden – de tijd die het duurt voordat een patiënt terecht kan voor een bepaalde behandeling of een diagnostisch onderzoek – , waarbij één of twee bollen betekent dat het ziekenhuis  respectievelijk veel minder of minder goed scoort dat het landelijk gemiddelde en drie of vier bollen juist staat voor beter of veel beter.

De ziekenhuizen die dit jaar op het gebied van de wachttijden de maximale score van vier bollen halen, zijn:

  • Het BovenIJ Ziekenhuis
  • Tergooiziekenhuizen
  • Het Erasmus MC
  • Spijkenisse Medisch Centrum
  • Ziekenhuis ZorgSaam
  • Het Sint Anna Ziekenhuis
  • Het Sint Jans Gasthuis
  • Het Zuyderland Medisch Centrum
  • Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix
  • De Treant Zorggroep

De scores van andere ziekenhuizen zijn terug te vinden via ewmagazine.nl/zorg. Meer gedetailleerde informatie over de wachttijden (over bijvoorbeeld de wachttijd voor een specifieke afdeling of bepaalde ingreep) is te vinden via ziekenhuischeck.nl, een website waar de ziekenhuizen zelf hun wachttijden bijhouden, en via zorgkaartnederland.nl, waar ook wachttijden voor klinieken zijn gepubliceerd.

Luister ook de podcast met Marieke ten Katen:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."