Premium Lock Stuur de patiënt van het ziekenhuis naar de zelfstandige kliniek

05 april 2021Leestijd: 2 minuten
Het operatieteam bestaat uit diverse specialisten, die allemaal een eigen taak hebben tijdens de operatie. Foto: iStock

Opnieuw moeten ziekenhuizen meer reguliere operaties afzeggen omdat ze het te druk hebben met coronapatiënten. Maar lang niet alle capaciteit in zelfstandige klinieken, die ook een deel van deze zorg zouden kunnen uitvoeren, wordt op dit moment voldoende benut. Dat moet snel veranderen, schrijft Marieke ten Katen.

De ‘reguliere zorg’ is een begrip waarbij niemand zich begin 2020 nog een voorstelling kon maken, maar de term is inmiddels bij menigeen bekend. Het betekent zoveel als: alle zorg voor niet-coronapatiënten. Denk aan knieoperaties, staaroperaties, maar ook ingrepen als hartoperaties en kankerbehandelingen.

In onder meer Noord-Holland en Flevoland is de reguliere zorg deze week weer verder stil komen te liggen doordat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is toegenomen. De ‘reguliere’ patiënten in het ziekenhuis die minder urgente zorg nodig hebben dan de coronapatiënten lopen de kans dat hun behandeling wordt uitgesteld.

Dat uitstellen is niet zonder consequenties. Het RIVM berekende al eens dat tijdens de eerste coronagolf door het grotendeels stilleggen van de reguliere zorg zeker 50.000 gezonde levensjaren verloren zijn gegaan. En dat was nog een heel voorzichtige inschatting. Vermoedelijk ligt het ware aantal verloren levensjaren vele malen hoger en zal het de komende maanden en misschien wel jaren pas goed duidelijk worden wat precies de impact is.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw