Directievoorzitter Premium Corner

Pier Eringa: ‘Het gaat om meer dan alleen efficiëntie’

18 november 2021Leestijd: 5 minuten

Ervaren bestuurder Pier Eringa moet het LangeLand Ziekenhuis uit de problemen helpen.

Vraag Pier Eringa (60) naar de toekomst van de Nederlandse ziekenhuizen en hij begint over treinen en vliegtuigen. De voormalig topman van ProRail is sinds begin oktober ad interim ­directievoorzitter van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en hij ziet wel overeenkomsten tussen de zorg en zijn eerdere werkterrein.

‘Toen ik bij Prorail werkte, was de gedachte al dat we veel meer de trein moesten gebruiken in plaats van het vliegtuig. Vliegen is iets duurs en niet duurzaam, dus dat moet je vooral voor de langere afstanden bewaren. In Europa moet in de toekomst alles tot 700 kilometer met de trein gaan gebeuren.

Luister ook de podcast met Marieke ten Katen (tekst gaat hieronder verder):

‘Zo kun je ook naar de zorg kijken. Het ziekenhuis is een beetje het vliegtuig van de zorg. Het is een dure voorziening en dat wil je dus alleen maar gebruiken als het echt nodig is. Je wilt dat patiënten zo lang mogelijk wegblijven uit het ziekenhuis, dat de zorg ergens anders wordt opgelost als dat kan.’

Zie daar een van de belangrijkste uitdagingen van het LangeLand Ziekenhuis voor de komende jaren: de zorg in de regio slimmer en goedkoper organiseren in samenwerking met bijvoorbeeld huisartsen en andere zorginstellingen. ‘Het idee daarbij is: doe zoveel mogelijk buiten het ziekenhuis wat buiten het ziekenhuis kan,’ zegt Eringa, die als bestuursvoorzitter is aangetrokken om het ‘straatarme’ ziekenhuis daarnaast ook uit de financiële problemen te helpen.

LangeLand Ziekenhuis kent al lange tijd financiële problemen

Het LangeLand Ziekenhuis, een van de kleinste ziekenhuizen van Nederland, kent al lange tijd financiële problemen. Zes jaar geleden werd het nog gered dankzij een bestuurlijke overname door de Reinier Haga Groep, bestaande uit het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft en het HagaZiekenhuis in Den Haag. Tot de voorgenomen fusie van de drie ziekenhuizen kwam het uiteindelijk nooit. Inmiddels is bekend dat het Reinier de Graaf alleen verdergaat.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.