Beschermingsmiddelen

‘Hierom worden in thuiszorg zo weinig mondkapjes gedragen’

25 september 2020

Ondanks de flinke groei van het aantal coronabesmettingen in Nederland zijn medewerkers in de thuiszorg nog steeds niet verplicht om mondkapjes te dragen. In deel twee van het interview met toezichthouder in de zorg en mede-initiatiefnemer van de Stichting Hulptroepen Alliantie Sywert van Lienden legt hij uit waarom de beschermingsmiddelen in veel zorginstellingen nog steeds niet worden gebruikt.

EW: Hoe staan we er nu voor qua beschermingsmiddelen? Zijn we klaar voor een tweede golf?

‘Al een paar maanden is het wel op orde, in principe is van alle categorieën beschermingsmiddelen voldoende. Maar ze moeten ook wel worden ingezet, dus het is niet alleen de overheid die de spullen moet kopen, managers bij zorginstellingen moeten die kosten ook willen maken om hun medewerkers te beschermen. Daar loopt het soms nog wel mis.’

Lees ook het commentaar van Bram Hahn: Kabinet, niet doormodderen maar doorpakken tegen corona

EW: Waarom?

‘Een thuiszorgmedewerker verdient ongeveer 14 euro per uur. Als je het hebt over marges die worden gemaakt in de zorg, is dat maar een paar procent. Laat het voor de grap eens 10 procent zijn, dan praat je over een heel goed draaiende thuiszorg die heel goed gemanaged wordt. Dan heb je het dus over 1,40 per uur. Als je een mondkapje draagt met een prijs van iets minder dan een euro, dan ben je dus eigenlijk al in het rood aan het draaien. Daarom zijn heel wat clubs nog wel terughoudend in het gebruik.’

EW: Hoe lossen we dat op?

‘Er moet een mentaliteitsverandering komen, in Duitsland gebruiken ze het immers ook. Dus het is ook wel een beetje karigheid.

‘Twee zou zijn: geef die spullen gewoon gratis. Besluit dat dat kostenargument nooit meer een reden mag zijn en zorg dat er een paar pallets op de stoep staan van elke zorginstelling van Nederland. Of je geeft zorginstellingen gewoon allemaal een bedrag met de opdracht veilig te werken en je verwerkt het gewoon in de prijs bij de verzekeraars. Volgens mij zijn ze daar ook al mee bezig.’

EW: Moet het kabinet dit niet gewoon verplichten?

‘Nou ja, in het voorjaar was veilig werken nog heel duur. Als je goed beschermd wilde werken, was het misschien wel 2,50 of 3 euro per mondkapje. Als je dat op de cowboymarkt moest halen, was het bij sommige aanbieders misschien wel 5, 6 of 7 euro. Maar die heel veilige FFP2-mondmaskers zitten inmiddels onder de euro in China. Dus er is meer ruimte en beschikbaarheid in prijzen om veilig te werken.

‘De reguliere, goeie groothandels hebben hun zaken inmiddels weer redelijk op orde. Dus bij de meeste betrouwbare plekken waar je voor de crisis terecht kon, kun je nu ook weer terecht. De enigen die het nog wel lastig hebben, zijn de kleintjes, dus huisartsen en fysiotherapeuten. Zij moeten in kleine hoeveelheden hoge kwaliteit spullen kunnen bestellen en dat is moeilijk want zij moeten vaak meteen per pallet inkopen. Bij ons kan dat wel en zeker tot en met de Kerst gaan we hen daarmee helpen. Maar daarin kan de markt echt nog wel een slag maken.

‘Al met al was het met beschermingsmiddelen een heel moeilijke start, maar heeft het kabinet het denk ik uiteindelijk goed gedaan. De spullen zijn er. Het heeft even geduurd, maar het is onder controle gekomen. Ik hoop dat ze dat ook lukt met het testen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.