Premium Lock Kabinet, niet doormodderen maar doorpakken tegen corona

25 september 2020Leestijd: 6 minuten
Hoe lang kan horeca nog open blijven nu besmettingen oplopen?

Het kabinet staat op een kantelpunt bij de aanpak van corona. Chaos is troef. Kunnen we de golf voorkomen met lokale lapmiddelen of is een steviger, landelijke aanpak nodig, vraag Bram Hahn zich af.

Verstandige mensen als hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit Ira Helsloot pleiten ervoor corona net zo te benaderen als seizoensgriep of kanker. Hoeveel is het ons waard, zowel in materiële als in immateriële zin, om het virus uit alle macht aan te pakken?

Helsloot wijst daarbij op de cijfers van ziekenhuisopnames en sterfgevallen door corona in de periode sinds mei. Wie van een afstandje daarnaar kijkt, ziet geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. Dagelijks stierven hoogstens enkelen aan de gevolgen van het virus, veel minder dan er aan kanker of hart- en vaatziekten doodgaan.

De maatregelen staan daarom niet meer in verhouding tot het gevaar en de ziektelast die het virus veroorzaakt, is de kritiek. Onder anderen Thierry Baudet van Forum voor Democratie verwoordt dit standpunt in de Tweede Kamer.

Coronacijfers zijn minder geruststellend dan ze lijken

Maar deze redenering kan niet zonder een cruciale bijsluiter. De cijfers over besmettingen, opnames in het ziekenhuis, de intensive care (IC) en de sterfgevallen laten het beeld zien van een land dat nog altijd leeft met een bijzonder regime.

Ook al houden velen zich niet meer zo strak aan de maatregelen, een veel groter deel doet dat wel. Nederland werkt nog steeds massaal thuis, het openbaar vervoer is voor slechts 65 procent van de normale capaciteit gevuld, bij sportclubs en andere verenigingen gelden allerlei regels om de toestroom van bezoekers te beperken, velen zijn terughoudend met bezoek aan familie, geven even geen verjaardagsfeestje en houden zich sowieso best goed aan de 1,5 meter afstand en het handen wassen.

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, toonde bij de technische briefings in de Tweede Kamer steeds een piramide die de gevolgen weergaf van de besmetting met corona. Maandenlang was de verdeling: fataal: 5 procent; ernstig ziek: 14 procent; weinig ziek of zonder klachten: 81 procent.  Sinds juni is die verdeling heel anders: 0,35 procent komt op de IC terecht, 1,5 procent in het ziekenhuis en 98 procent heeft nauwelijks klachten.

Bovendien onttrekt zich een beetje aan het zicht dat honderdduizenden Nederlanders, die inschatten dat zij meer risico lopen vanwege een kwetsbare gezondheid of een hogere leeftijd, al maanden in een zelfgekozen quarantaine leven. Wel een snel boodschapje doen, maar niet op bezoek bij vrienden en geen contact met kinderen en kleinkinderen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de besmettingen zich nu vooral voordoen in de leeftijdscategorie 20 tot 40 jaar. Maar, ze sijpelen nu ook weer door naar oudere leeftijdscategorieën.

Grote kans dat het gevaar van meerdere kanten komt

Uit de lage sterftecijfers maken sommigen op dat het virus niet meer zo gevaarlijk is, of dat we ongemerkt al veel meer weerstand hebben opgebouwd dan we kunnen zien. Maar voor beide opvattingen is nog geen enkel hard wetenschappelijk bewijs.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw