Onderzoek Studie & Werk

Wat bepaalt succes op de arbeidsmarkt?

04 juni 2020

Sinds 1996 onderzoekt Elsevier Weekblad elk jaar samen met SEO Economisch ­Onderzoek de arbeidsmarkt voor hoog­opgeleiden. Studie & Werk vergelijkt de ‘marktwaarde’ van studies op basis van de tijd tussen afstuderen en werk, de kans op een vast contract en het salaris.

Ga naar het onderzoek Studie & Werk: Met deze studies sta je sterk(er) in een crisis

Het onderzoek is ge­baseerd op de positie van hoogopgeleiden die in 2008-2009 en 2017-2018 afstudeerden. Historische analyses zijn berekend over cijfers vanaf afstudeerjaar 2004-2005. SEO analyseerde onder strikte voorwaarden gegevens van 1,4 miljoen afgestudeerden die zijn verstrekt door het CBS, en afkomstig zijn van de Belastingdienst, het UWV en DUO.

Succesfactoren

Opleiding is de belangrijkste factor die de kans op succes op de arbeidsmarkt vergroot. De verschillen tussen opleidingen zijn groot, zoals Studie & Werk aantoont. Op elsevierweekblad.nl/studiewerk is het mogelijk om de waarde van diploma’s van 1.335 bachelor- en masteropleidingen te vergelijken: waardevolle informatie voor studiekiezers, studenten, starters op de arbeidsmarkt en werkgevers.

Uit analyse over de resultaten blijkt dat naast de gekozen studie ook andere factoren samenhangen met hoe snel afgestudeerden werk op niveau hebben. Hieronder noemen wij enkele opmerkelijke bevindingen.

  • Alumni van de universiteiten in Delft, Eindhoven en Rotterdam vinden sneller werk dan afgestudeerden van andere universiteiten, ook als die dezelfde studies volgden.
  • Afgestudeerden die naast hun studie een bijbaantje hadden, vinden sneller werk dan studenten die er niets naast deden. Vooral voor academici maakt het uit dat een bijbaan relevant is voor hun opleiding, dus liever onderzoeksassistent dan bordenwasser. Studenten moeten ervoor waken dat het baantje geen studievertraging veroorzaakt, dat doet de winst weer teniet.
  • Stapelende hbo’ers, die dus eerst een mbo-opleiding volgden, komen eerder aan de bak dan instromers van havo of vwo.
  • De buitenlandse studenten die na het behalen van hun diploma hun geluk beproeven op de Nederlandse arbeidsmarkt, zoeken 35 tot 39 procent langer naar werk dan hbo’ers en academici uit Nederland.

Wie maken Studie & Werk?

Paul Bisschop is projectleider vanuit SEO Economisch Onderzoek. Samen met Jelle Zwetsloot verzorgde hij de dataverwerking en analyses. Ruud Deijkers verzorgt de coördinatie en productie bij EW. EW is verantwoordelijk voor de presentatie in het weekblad en op elsevierweekblad.nl/studiewerk, waar rapporten voor 1.335 opleidingen te vinden zijn. Het achtergrond­rapport Studie & Werk 2020 is binnenkort beschikbaar via studiewerk.info van SEO.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.