Verhaal van de dag

Zwarte handel in pillen floreert

27 september 2018Leestijd: 1 minuut

De zwarte handel in pillen floreert, zo blijkt uit een analyse in Elsevier Weekblad. Veelal via nep-apotheken op internet worden op grote schaal Viagra, opioïden, afslankmiddelen en slaappillen geleverd.

De illegale medicijnen zijn gevaarlijk voor de gezondheid omdat er allerlei rommel in is verwerkt. Daarnaast is de zwarte handel ondermijnend voor de farmaceutische sector en voor de economie.

Dat schrijven Ilse van Leiden, Anouk Lenders en Henk Ferwerda van Bureau Beke in het vandaag verschenen rapport Een bittere pil. Illegale medicijnenhandel is volgens hen een lucratieve business die in omvang de drugsmarkt benadert.

Het onderzoek is verricht in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Harde cijfers over de omvang van de illegale medicijnenmarkt zijn er niet, maar er is volgens de auteurs alle reden om het snelgroeiende en schimmige circuit scherp in de gaten te houden. De politie heeft nu te weinig kennis van zaken. De auteurs pleiten daarom voor een expertisecentrum bij de Nationale Politie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.