Premium Lock Hopelijk keert realiteitszin terug in Miljoenennota demissionair kabinet

18 september 2023Leestijd: 3 minuten
Prinsjesdag 2022: Sigrid Kaag met de Rijksbegroting. Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Het kabinet-Rutte IV was voornemens om onverantwoord veel geld geld uit te geven. Hopelijk brengt de demissionaire status het gezonde verstand terug en ademt de Miljoenennota eindelijk weer soberheid uit, schrijft Jeroen van Wensen.

De overheid loopt over van ambitie, maar de vraag is waarom. Te vaak lukt het haar niet om die ambities om te zetten in daden waaraan burgers en bedrijven iets hebben.

Voor meer dan 50 miljard uitgaven ingepland die niet zijn te realiseren

Cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) laten zien dat de Rijksoverheid tot en met 2028 voor meer dan 50 miljard euro aan uitgaven heeft ingepland – 0ok in historisch opzicht een uitzonderlijk hoog bedrag – die zij helemaal niet kan realiseren.

Voor vacatures zijn bijvoorbeeld geen kandidaten te vinden en tal van projecten komen niet van de grond door ‘knelpunten in de uitvoering’, zoals het CPB dat noemt – denk aan bouwprojecten die niet kunnen beginnen door de stikstofproblematiek.

Het niet kunnen uitgeven van begrote gelden heet in Den Haag ‘onderuitputting’. Dat is niet alleen foeilelijk jargon, maar vooral een economisch én beleidsprobleem. De overheid wil iets oplossen, reserveert geld en vervolgens gebeurt er niets.

Overheid heft meer belastingen dan nodig

Intussen heft de overheid meer belastingen dan nodig, waardoor zij een te fors beslag legt op de economie. Alles wat de overheid via belastingen opzuigt, kunnen burgers en bedrijven niet meer steken in consumptie en investeringen.

De overheid eist toch al een steeds groter aandeel op. Onder het kabinet-Rutte III stegen de uitgaven hard, maar dat kwam deels door de hoge uitgaven om de economische gevolgen van de coronapandemie te bedwingen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw