Premium Lock Is het feest op de huizenmarkt voorbij?

28 november 2022Leestijd: 3 minuten
Nieuwbouw in Zaanstad. Voor het eerst in jaren dalen de huizenprijzen. Foto : ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

De prijzen van huizen stegen almaar en de huizenbezitter raakte verwend. Nu dalen de prijzen, maar paniek is niet nodig, vindt Theo van Vugt. De gemiddelde overwaarde is nog groot. Net als de vraag naar huizen.

De huizenprijzen stijgen niet meer met 10 tot 20 procent vergeleken met een jaar eerder. Sterker: de huizenprijzen dalen licht, want de hypotheekrente is fors gestegen en dat betekent dat huizenkopers dieper in de buidel moeten tasten voor de hypotheek om hun favoriete huis te kopen. Voeg daarbij de gestegen energieprijzen en dan worden kopers kopschuw. En overbieden doen we al niet meer zo scheutig.

Van hypotheekadviseurs hoor je al dat kopers zich terugtrekken op het laatste moment. Ze vrezen de gestegen woonlasten en vragen zich af of ze het kunnen opbrengen. Is het feest van de almaar duurder wordende huizen voor verkopers dan echt voorbij? En kunnen kopers juichen, want er is meer aanbod en de prijzen zijn lager?

Nog altijd veel meer vraag naar huizen dan aanbod

De actuele cijfers over het derde kwartaal laten wat anders zien. Het aantal verkochte huizen over het derde kwartaal is gelijk aan dat van 2021. De gemiddelde verkoopprijs was in die periode 425.000 euro en dat is 2 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde verkooptijd ligt nu op 27 dagen en dat is ook korter dan de 30 dagen die een huis gemiddeld in het eerste kwartaal van dit jaar te koop stond. En in het eerste kwartaal van 2021 was het zelfs nog 45 dagen. De reden? Er is nog altijd veel meer vraag dan aanbod.

Kortom: raak niet in paniek. Als u wilt verkopen, dan moet u beseffen dat u niet langer de hoofdprijs kunt vragen. En als u koopt, is er meer ruimte voor onderhandelen. Oscar Noorlag van de Van Bruggen Adviesgroep zegt: ‘Het feest van de stijgende huizenprijzen is echt voorbij. De leencapaciteit van kopers is fors afgenomen en het aantal bezichtigingen neemt snel af. Mensen zijn bang voor de stijgende kosten en willen geen risico lopen. Verbouwen is ook al onbetaalbaar geworden door te weinig vaklui en gestegen materiaalkosten. Al met al is de markt toe aan een afkoeling’.

Overwaarde huizen nog altijd hoog

Voor kopers is de situatie lastiger dan voor de huizenbezitters met geen plan om te verhuizen. Online huizentaxateur Calcasa heeft al berekend dat er nog voldoende overwaarde in de koophuizen zit. De Nederlandse huizenmarkt heeft in het derde kwartaal van 2022 voor het eerst in bijna een decennium te maken gehad met dalende huizenprijzen, schrijft Calcasa. ‘Over het hele derde kwartaal gekeken, zijn de prijzen nog licht gestegen – een plus van 0,6 procent – maar met name in september daalden de prijzen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.