Theo van Vugt

Verontrustend: huidige dijken houden ons in de toekomst niet droog

04 oktober 2022Leestijd: 2 minuten

Het rapport moest ons wakker schudden, maar deed dat amper. Deltares is een onafhankelijk onderzoeksbureau en heeft op een rijtje gezet wat we moeten doen om ook in de toekomst droge voeten te houden. Zo meldt Deltares dat het versterken en ophogen van de dijken niet gaat werken. En dat is toch verontrustend, vindt Theo van Vugt.

Raak niet in paniek, want het water komt, maar niet meteen. Een versnelde zeespiegelstijging zal waarschijnlijk pas vanaf de tweede helft van deze eeuw ingrijpende maatregelen gaan vragen. Maar onafhankelijk onderzoeksinstituut Deltares vindt het belangrijk genoeg om de overheid te waarschuwen hier de komende tien jaar al rekening mee te houden.

Door dat te doen, kunnen we toekomstige schade, slachtoffers en dure aanpassingskosten voor toekomstige generaties voorkomen, zo melden de onderzoekers. Ze komen met een aantal scenario’s, die ze zelf ‘provocatief’ noemen.

‘Uiteindelijk zal er een onvermijdelijke systeemcrash plaatsvinden’

Zo heeft het team voor de rivierdelta rond de Waal bedacht dat op de lange termijn ons watersysteem met dijken en Deltawerken niet gaat werken.

‘Uiteindelijk zal er een onvermijdelijke systeemcrash plaatsvinden: het riviersysteem zal terugkeren naar zijn natuurlijke stroom in een open route tussen achterland en zee. Het enige dat we kunnen doen is het begeleiden van deze “crash“’, en deze ramp-in-slow-motion in goede banen te leiden.’ Dat zijn de woorden van Deltares. Het ontwerp bevat “evacuatiescenario’s”, “terugtrek-strategieën” en “manieren voor heropbouw waarin we opnieuw moeten leren leven met de seizoenen en de dynamiek van het natuurlijke systeem”.

Als we niets doen, dan bouwen we nu huizen en bedrijfsgebouwen die uiteindelijk weer verlaten moeten worden, dat is de boodschap die ook al een aantal keren door Deltacommissaris Peter Glas is gegeven.

De feiten: sinds het begin van de jaren 90 stijgt de zeespiegel voor de Nederlandse kust per jaar met 2,7 millimeter. In de zeventig jaar daarvoor ging het om een stijging van 1,7 millimeter per jaar. De zeespiegel is in de periode 1901-2010 met 19 centimeter gestegen. De komende eeuw kan de zeespiegel tussen 26 en 82 centimeter verder stijgen, vermoedt het KNMI.

Niemand riep Rutte naar Kamer voor antwoord op dreiging voor dijken

Het meest verontrustende is dat het doodstil bleef in Den Haag. Niemand stelde Kamervragen of riep Mark Rutte naar de Kamer voor een antwoord op de dreiging. Het is allemaal nog te ver weg en als we iets hebben geleerd dan is dat men de put pas dempt als het kalf verdronken is. Delta-commissaris Glas waarschuwde al dat 820.000 huizen van de één miljoen die er de komende jaren moeten worden bijgebouwd, gepland zijn in gebieden die kunnen overstromen. Er is geen bouwplan gewijzigd door die kennis.

Wie niet wil wachten op overheidsmaatregelen, kan ook het heft in eigen hand nemen door te verhuizen naar hoger gelegen gebieden in de Achterhoek of Twente. Zorg dat u minstens 10 meter boven NAP gaat wonen. Wachten op de noodzakelijke maatregelen gaat zeker niet werken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.