Gerlof Leistra Premium Corner

Limiet op contante betalingen raakt witwassers amper

20 september 2021Leestijd: 2 minuten

Het voorstel van minister Hoekstra en enkele Europese collega’s voor een EU-brede limiet van 5.000 euro op contante betalingen is onvoldoende om witwassers hard aan te pakken, vreest Gerlof Leistra. Net als het geleidelijk afschaffen van het 500 eurobiljet.

Met zijn collega’s van België, Frankrijk, Italië en Spanje bepleit demissionair minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën bij de Europese Commissie voor de hele Europese Unie een limiet op contante betalingen van maximaal 5.000 euro. Lidstaten zouden een nog lagere limiet mogen opleggen. Voor Nederland streeft Hoekstra naar een maximum van 3.000 euro.

Lees meer over witwassen en digitalisering: De jacht op de adresloze bank

Zo hopen Hoekstra en zijn collega’s witwassen lastiger te maken. Dat is ook het doel van het op termijn afschaffen van het 500 eurobiljet. Dat wordt nu vrijwel uitsluitend door criminelen gebruikt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.