Joris Heijn Premium Corner

‘Exit’ DSM toont belang vestigingsklimaat

04 augustus 2021

De verhuizing van het hoofdkantoor van DSM loopt uit op een venijnig politiek steekspel. In plaats van multinationals continu aan de schandpaal te nagelen, kunnen politici beter gaan bedenken hoe zij hun eigen regio aantrekkelijk houden voor bedrijven en de banen die zij creëren, schrijft Joris Heijn.

Het drama rond de ‘exit’ van Unilever naar Londen, lijkt zich te herhalen, maar nu met DSM in de hoofdrol. Het Limburgse icoon maakte eind vorige maand publiek dat het zijn hoofdkantoor wil verplaatsen van Heerlen naar Maastricht. Dat op zich was al een revolutie, gezien de wortels van de voormalige Staatsmijnen (Dutch State Mines, DSM) in juist dit deel van Limburg. De gemeente sprak van een ‘ereschuld’ aan Heerlen.

Limburg trouw blijven

Maar de Limburgse politici lieten het daar niet bij. Zij begonnen meteen te morrelen aan de subsidie die de provincie aan DSM had beloofd om de verhuizing mogelijk te maken – 3,5 miljoen euro in totaal. Waarom miljoenen subsidies voor een bedrijf dat in de eerste helft van dit jaar meer dan 400 miljoen euro winst maakt? Bovendien: voor een bedrijf dat zich laat voorstaan op zijn maatschappelijk verantwoord ondernemen, moet het toch vanzelfsprekend zijn om zijn Limburgse wortels trouw te zijn?

Maar politici spelen hier een gevaarlijk spel. De slepende Haagse discussie over het afschaffen van de dividendbelasting toont dat aan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.