Jeroen van Wensen Premium Corner

Peperdure banensubsidie blijkt wederom zinloos

23 mei 2020

In 2017 is het lage-inkomensvoordeel (LIV) ingevoerd. Deze regeling dient ertoe substantiële banen te creëren aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Het resultaat is dat de overheid al gauw 150.000 euro per gecreëerde baan uitgeeft. Sinds de invoering is er veel kritiek op de regeling, schrijft Jeroen van Wensen, maar nu ook de Rekenkamer het LIV neersabelt, lijkt het kabinet eindelijk om.

Het economisch herstel na de laatste financiële crisis verliep traag, evenals het herstel van de werkgelegenheid. Vandaar dat onder voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA), in 2017 de LIV-regeling werd opgetuigd.

Die regeling had als doel in het onderste segment van de arbeidsmarkt banen te creëren en te behouden. Bedrijven met werknemers in dienst die tot 125 procent van het minimumloon verdienen (maximaal ongeveer 2.000 euro per maand), kregen automatisch van het UWV een loonkostensubsidie die kon oplopen tot 2.000 euro per jaar per minimumloner. Dit jaar is de maximale subsidie gehalveerd (meer details over de regeling staan op de site van de Rijksoverheid).

Mosterd na de maaltijd

De regeling trad in werking toen de economie draaide als een tierelier. Aan banen geen gebrek, aan personeel juist wel. Vandaar dat de Raad van State bij de invoering van het LIV waarschuwde voor het cadeau-effect: werkgevers zullen de subsidie in dankbaarheid aannemen, maar door deze regeling geen baan extra creëren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.