Top DNB niet betrokken bij overname Bouwfonds

08 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Vrijdagmiddag bleek dat de top van De Nederlandsche Bank niet betrokken was bij de overname van het Bouwfonds Property Finance door SNS REAAL. Dat kwam naar voren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De overname van het Bouwfonds, dat de ondergang van SNS inleidde, werd op een lager niveau afgehandeld door toenmalig divisiedirecteur Rudi Kleiwegt.

Zorgvuldig gehandeld

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) zei eerder dat DNB nooit toestemming had mogen geven voor de overname. Oud-toezichthouders van DNB lieten tijdens de hoorzitting weten dat er destijds zeer zorgvuldig is gehandeld.

Vastgoed was aantrekkelijk en er was volgens hen geen reden de overname van het Bouwfonds niet goed te keuren. ‘Er werd meer uitgegaan van “toestaan tenzij”,’ zegt voormalig DNB-directeur Arnold Schilder, die wel op de hoogte was van het dossier.

Toch zou het volgens huidig DNB-directeur toezicht Jan Sijbrand nu nooit zijn goedgekeurd.

Nationalisatie

‘Nationalisatie van SNS was niet te vermijden,’ zegt Sijbrand. Wel sprak hij van een paar inschattingsfouten. Bijvoorbeeld het reddingsplan in samenwerking met ING en ABN AMRO. Het plan lag er, de Europese Commissie moest alleen nog toestemming geven. Die toestemming kwam er niet, omdat banken die zelf staatssteun hebben ontvangen geen overnames mogen doen.

Nout Wellink

Donderdag ontstond nog even verwarring over de afwezigheid van voormalig DNB-directeur Nout Wellink. Minister Dijsselbloem liet weten dat Wellink wat hem betreft de morele plicht heeft om verantwoording af te leggen tijdens de hoorzittingen in de Tweede Kamer over SNS Reaal.

Bij navraag bleek de voormalig directeur daarvoor helemaal niet te zijn uitgenodigd, omdat hij destijds niets met de goedkeuring te maken had. ‘Ik denk dat de Kamer heeft gedacht: waarom zouden we hem uitnodigen als we ook degene kunnen uitnodigen die er echt bij betrokken is geweest en het ook gedaan heeft en ervoor verantwoordelijk was,’ zegt Wellink.

Hij gaf aan bereid te zijn zich altijd en overal te verantwoorden.

Parlementaire enquête

De oppositie liet eerder weten mogelijk een parlementaire enquête te willen houden over SNS. Die zal er voorlopig nog niet komen. De Partij van de Arbeid (PvdA) heeft hierin een cruciale rol.

PvdA-kamerlid Henk Nijboer liet aan RTL weten dat de partij zich voorlopig zal beperken tot aanvullende vragen, maar dat hij een enquête niet uit sluit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.