Joris Heijn

Goed dat AFM waarschuwt voor oplichters en lage rente

10 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Toezichthouder Femke de Vries waarschuwt deze week in Elsevier Weekblad dat de lage rente leidt tot een toename van het aantal oplichters.

Doordat mensen op hun spaarrekening bijna geen rente meer krijgen, komen ze sneller in de verleiding om in te gaan op lucratieve beleggingsaanbiedingen. Het aantal oplichters dat daarop inspeelt, neemt toe, constateert De Vries, bestuurder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Om mensen te paaien, bieden zij niet alleen een goede rente, maar vaak ook een goed gevoel: investeren in zonnepanelen of windmolens. Maar als de AFM in de boekhouding gaat kijken, blijkt dat er ook aanbieders zijn bij wie bijna niets van het geld terechtkomt bij de bedoelde projecten, zegt De Vries.

Mensen zijn natuurlijk in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor hun financiële keuzes, maar het is goed dat de financieel toezichthouder een oogje in het zeil houdt. Het valt ook te prijzen dat de AFM waarschuwt voor de lage rente, iets waar die andere financieel toezichthouder, de Europese Centrale Bank, juist mede verantwoordelijk voor is.

Kritiek op financieel toezicht

Er is veel kritiek op het doorgeschoten financieel toezicht sinds de kredietcrisis van 2008. Zoals op het Nederlandse bonusplafond van 20 procent voor bankiers. Dat zou Nederland alleen maar in de weg zitten nu banken een alternatieve locatie voor hun Londense filialen zoeken en Amsterdam passeren. Die kritiek is in veel gevallen terecht, maar niet altijd.

Het is goed dat de AFM waarschuwt voor oplichters en de lage rente. Bovendien: op andere terreinen zitten er nog altijd gaten in het toezicht. De snelgroeiende trend van consumenten die hun geld via crowdfunding aan (startende) bedrijven uitlenen, is bijvoorbeeld nog nauwelijks gereguleerd. In sommige gevallen mag er dus zelfs nog wel een schepje toezicht bovenop.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.