economie

‘Hogere kapitaaleis banken niet uitgesloten’

11 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

LUXEMBURG (ANP) – Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ,,sluit niet uit” dat bij sommige Europese banken de kapitaaleisen omhoog gaan. ,,Maar ik ben er niet voor dat de kapitaalratio voor alle Europese banken omhoog moet.”

Hij zei dit dinsdag in Luxemburg waar de EU-ministers van Financiën onder meer spreken over de voorgenomen internationale standaardisering van modellen om de risico’s voor banken te bepalen. In verschillende EU-landen bestaat de vrees dat hun banken, die sinds de financiële crisis al veel maatregelen hebben moeten nemen om hun balans gezonder te maken, door die zogeheten ‘Basel 4’-afspraken aan nog strengere kapitaaleisen worden onderworpen.

,,We moeten zorgen dat de interne modellen van banken om risico’s te bepalen van voldoende kwaliteit zijn”, aldus Dijsselbloem. ,,Nu zijn ze heel verschillend. Als sommige van die interne modellen zwak zijn dan zullen bij die individuele banken echt de kapitaaleisen omhoog gaan.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.