Overheid dijt steeds verder uit: 14.873 voltijdsbanen erbij in 2022

26 oktober 2023Leestijd: 1 minuut
In het centrum van Den Haag zitten veel overheidsgebouwen. Foto: Lex van Lieshout/ANP

In 2022 nam de werkgelegenheid bij de Rijksoverheid toe met 14.873 voltijds­banen. Op 1 januari 2023 waren dit er per saldo 336.270. Dat meldt Hugo de Jonge (CDA), plaatsvervangend demissionair ­minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijks­relaties.

Op verzoek van de Tweede Kamer geeft het ministerie jaarlijks een overzicht van de ‘rijkswerkgelegenheid’. Daaronder vallen banen bij de ministeries, Nationale Politie, Rechtspraak, Dienst Justitiële Inrichtingen, Defensie en zelfstandige bestuurs­organen (zbo’s) als het Centraal Bureau ­Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de Kamer van Koophandel.

Ministeries droegen het meest bij aan de stijging, met 9 procent meer banen. Binnen de ministeries zorgden vooral het Rijks­instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst voor meer werkgelegenheid, met elk ruim 600 voltijdsbanen erbij. Ook bij zbo’s was de stijging flink: 5 procent.

Vooral in de provincies Flevoland, Utrecht en Groningen kwamen er overheidsbanen bij. In Utrecht komt de groei vooral door meer politiebanen. Door een nieuw samenwerkingsproject van de Nationale Politie en andere organisaties kwamen er dit jaar 874 voltijdsbanen bij. In ­Flevoland is de toeslagendienst uitgebreid met 220 voltijdsbanen.

Minister De Jonge verwacht dat de werkgelegenheid bij de Rijksoverheid tot 2027 toeneemt met 1,4 procent. Dat zijn omgerekend 4.671 voltijdsbanen.