TikTok-topman werkte in start-upfase voor Facebook

14 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Shou Zi Chew (40) gaat bij het Amerikaanse Congres tekst en uitleg geven over TikTok. Foto: Ore Huiying/The New York Times/ANP

Wie is Shou Zi Chew, de topman van video-app TikTok?

De 40-jarige Singaporees Shou Zi Chew is sinds 2021 topman van de razend populaire app TikTok, waarvan het Chinese bedrijf ByteDance eigenaar is.

TikTok

Lees meer over de razend populaire Chinese app: De mooie én gevaarlijke kant van het razend populaire TikTok

De CEO van de techgigant is geboren en getogen in Singapore, maar ging naar westerse topuniversiteiten omdat hij meer van de wereld wilde zien. Chew studeerde economie aan het University College London. Naast zijn studie werkte hij bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. In 2008 vertrok hij naar Harvard University en behaalde daar zijn MBA. In die tijd werkte hij ook mee aan een start-up genaamd Facebook.

Na zijn indrukwekkende studieloopbaan begon Chew zijn carrière bij DST, een investeerder in de techsector, die onder meer investeert in ByteDance. Later leidde hij als financieel directeur de beursgang van smartphone- en tabletmaker Xiaomi. In 2021 ging hij als financieel directeur aan de slag bij ByteDance, later dat jaar werd hij benoemd tot CEO van TikTok.

TikTok wordt dus steeds groter, maar gaat er ook veel geld in om?

De Chinese video-app is inmiddels meer dan drie miljard keer gedownload. TikTok heeft naar schatting zo’n één miljard actieve gebruikers.

Naast de ongekende groei in TikToks populariteit is er ook een stijging in de omzet te zien. In 2019 was de omzet van TikTok rond de 340 miljoen dollar. Drie jaar later, in 2022, was dat 11,64 miljard dollar. De meeste inkomsten haalt het bedrijf uit advertenties.

Shou Zi Chew brengt binnenkort een bezoek aan het Amerikaanse Congres, toch?

Klopt. TikTok-topman Chew verschijnt op 23 maart voor een commissie van het Amerikaanse Congres, nadat hij eerder al de Europese Unie bezocht. Daar sprak Chew op 10 januari van dit jaar met vicevoorzitter van de Europese Commissie Vera Jourová. In het Westen kijken politici kritisch naar TikTok. Steeds meer landen nemen maatregelen tegen de video-app uit bezorgdheid om hun privacy. In Brussel is besloten dat ruim 35.000 EU-ambtenaren de app vóór 15 maart van hun telefoon moeten verwijderen. In Nederland pleiten D66, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren ook voor een verbod op TikTok voor politieke partijen.

Lees deze blog van Victor Pak:  Amerikaanse democratie is beter af zonder TikTok

Hoe ziet de toekomst van de Chinese techgigant eruit?

In de Verenigde Staten wordt al vóór het bezoek van Chew gestemd over een wetsvoorstel om de app te blokkeren. Eerder dit jaar kreeg TikTok een boete van 5 miljoen euro van de Franse autoriteiten omdat het weigeren van cookies – die houden het digitale gedrag van gebruikers bij – volgens hen te ingewikkeld was. Met de toenemende druk van internationale overheden is het onzeker of TikTok de groei kan vasthouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.