Premium Lock De grootste winstklapper in de oliebranche komt nog

06 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Olieveteraan Amin Nasser loodste Saudi Aramco door diverse crises. Foto: Eric Piermont/AFP/ANP

Amin Nasser presenteert 12 maart de jaarcijfers van Saudi Aramco. Wat is daar bijzonder aan?

Westerse oliebedrijven maakten de afgelopen weken hun winstcijfers al bekend. In Europa en Amerika ontstond een storm van kritiek toen bleek dat zij megawinsten hadden geboekt. Dat zou ten koste zijn gegaan van mensen die veel betaalden aan de pomp. Bovendien zouden de olie- en gasbedrijven te veel geld uitkeren aan aandeelhouders, in plaats van de energietransitie een zwengel te geven.

Wie al verbolgen was over die megawinsten, kan bij de presentatie van Nasser al helemaal zijn borst nat maken. Alleen al in de eerste negen maanden van 2022 maakt het grootste oliebedrijf ter wereld 130 miljard dollar nettowinst – evenveel als ExxonMobil, Shell en Chevron samen in heel 2022.

Heeft Nasser het niet erg makkelijk, als baas van het nationale oliebedrijf van het land met, op Venezuela na, de grootste oliereserves ter wereld?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.