Cryptomarkt blijkt vaak schip van bijleg

06 maart 2023Leestijd: 2 minuten
De bitcoin levert vaak verliezen op, vooral bij mannen onder de 35 jaar. Foto: Jonathan Raa/NurPhoto/Shutterstock/ANP

Als er nou één markt is waar jongemannen hun geld massaal verliezen, dan is het de cryptomarkt. De Bank for International Settlements (BIS), de centrale bank der centrale banken, zette afgelopen maand wat cijfers op een rij over de handel in bitcoins, stablecoins en wat dies meer zij.

Naarmate de koers van de bitcoin steeg, won de munt aan populariteit. De populariteit meet de BIS in dit onderzoek af aan het aantal downloads van apps die het handelen in cryptovaluta mogelijk maken. In augustus 2015 stond de munt op ongeveer 250 euro, in november 2021 werd het hoogtepunt bereikt van 56.000 euro. Momenteel beweegt de cryptomunt rond 23.000 euro.

Joris Heijn: FTX-debacle bewijst: nieuw ‘geldsysteem’ is menselijk falen niet de baas

Handelsplatformen in handen van meesteroplichters

Grote koersduikelingen traden op toen in 2022 belangrijke handelsplatformen onderuitgingen, nadat bleek dat de eigenaren van de platforms op grote schaal hadden gemalverseerd. Vooral de ondergang van FTX, geleid door wonderkind en meesteroplichter Sam Bankman-Fried, leidde tot rumoer.

In de opeenvolgende schokken, zo blijkt uit de handelsgegevens die de BIS verzamelde, waren het vooral de grote handelaren die telkens op het juiste moment hun cryptomunten wisten te verkopen. Of, om in de terminologie te blijven: de walvissen (meer dan duizend bitcoins in bezit) wisten hun munten telkens net op tijd te verkopen aan het krill, de kleine vissen. Waarom die walvissen zo goed wisten te verkopen, weet de BIS ook niet precies. Maar het riekt naar oneerlijke handelspraktijken.

Lees deze blog van Constanteyn Roelofs: Ideologisch cryptogeld blijkt flop door gebrek aan regelulering

Hollands krill doet het niet slecht

Intussen staan in de Verenigde Staten naar schatting 70 tot 80 procent van de handelaren in de min, en dan vooral het krill. Dat is vooral vervelend voor mannen. Van de honderd mensen die in crypto’s handelen, zijn er veertig man en onder de 35 jaar. Een kwart is de oudere jongeman tot en met 54 jaar. De resterende 35 handelaren zijn mannen boven 54 jaar en vrouwen.

Nederland staat in de top-10 van landen waar het meest in crypto’s wordt gehandeld. Pluspuntje: slechts 50 tot 60 procent staat hier in de min.

Jeroen van Wensen
Jeroen van Wensen (1973) is redacteur Economie bij EW.
Lees meer

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.