Premium Lock Lezers met vragen over rente en pensioen op de beurs

08 juli 2022Leestijd: 3 minuten
Spaarvarken. Foto: Unsplash

Elke week geven deskundigen ­antwoord op ­ vragen van lezers over financiële en juridische kwesties. Deze week met vragen over te vroeg betaalde rente en beleggen op een pensioenbeleggingsrekening.

Iets te vroeg rente betaald

Wij hebben onze zoon schenkingen ‘op papier’ gedaan. In 2006 tegen 4 procent rente en in 2009 tegen 6 procent. In totaal 67.226 euro. Van dit bedrag is niets afgelost en de jaarlijks verschuldigde rente is steeds voldaan. Deze is na 2009 zo’n 3.600 euro per jaar. Inmiddels zijn wij erachter gekomen dat onze zoon, wegens een te vroege betaling, een ‘rentevoordeel’ heeft gehad. Hoe gaat de Belastingdienst hiermee om? Is dit een extra schenking?

R.V., Utrecht

Bij een papieren schenking boekt u geen bedrag over naar de begunstigde, maar behoudt u, zoals dat heet, het genot van het geschonken bedrag.

In de Successiewet is dan geregeld dat bij uw overlijden deze schenking tot uw nalatenschap wordt gerekend. Dit is vaak om fiscale redenen nou juist niet de bedoeling.

Om belastingheffing te voorkomen, moet u daadwerkelijk jaarlijks 6 procent rente betalen over het bedrag van de papieren schenking. Als u door het ‘te vroeg’ betalen de rente feitelijk in een ander kalenderjaar hebt betaald, leidt dit er niet toe dat u het genot hebt voorbehouden. U hebt immers die 6 procent betaald.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw