Lezersvragen Premium Corner

Lezers met vragen over de jubelton en een lekkende leiding

28 juni 2022Leestijd: 3 minuten

Elke week geven deskundigen ­antwoord op ­vragen van lezers over financiële en juridische kwesties. Deze week met vragen over de jubelton en een lekkende leiding.

Nog snel een jubelton

Nu de jubelton gaat verdwijnen, overwegen wij om onze net afgestudeerde zoon dit jaar nog een grote schenking te doen. We lazen dat hij dat bedrag dan ­binnen twee jaar moet uitgeven aan een koophuis. Maar wat als hij niet op tijd een geschikte ­woning vindt?

V.B., Den Haag

De belangrijkste vraag is hoe het overgangsrecht van de afschaffing van de jubelton eruit zal gaan zien. Ik ga ervan uit dat uw zoon nog niet ‘over de datum is’, dus tussen 18 en 40 jaar oud is.

Vervolgens gelden de drie B’s: benutten, betalen en besteden. Benutten wil zeggen dat je het jubelen mag uitsmeren over drie jaar. Nu de jubelton wordt afgeschaft, heeft de staatssecretaris zeer recent aan de Tweede Kamer voorgesteld de spreidings­mogelijkheid te beperken tot twee jaar voor schenkingen die in 2022 zijn gedaan. Spreiden over 2022 en 2023 mag dus nog.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.