Ontwikkeling digitale euro stap dichterbij

15 juli 2021Leestijd: 2 minuten
Exterieur van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto: Reuters.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat beginnen aan de onderzoeksfase van de ontwikkeling van de digitale euro, kondigde ze woensdag 14 juli officieel aan. In deze nieuwe fase wordt gekeken naar het precieze ontwerp en de distributie ervan.

De onderzoeksfase volgt op een zogenoemde consultatiefase van negen maanden, waarin de ECB burgers en professionele partijen om input heeft gevraagd en verscheidene experimenten en analyses heeft uitgevoerd. De uitkomsten waren ‘bemoedigend’, aldus Fabio Panetta, bestuurslid van de ECB. De komende twee jaar gaat de ECB het precieze ontwerp en de distributie van de digitale euro, oftewel central bank digital currency (CBDC), uittekenen.

Onderzoek naar techniek en ontwerp

Zo wordt er gekeken welke technische oplossing het best werkt, een gecentraliseerd of gedistribueerd grootboek (zoals blockchain, de achterliggende techniek van de cryptomunt bitcoin) of juist lokale opslag op het apparaat van de gebruiker. Ook wordt er mogelijk een maximumtarief ingevoerd dat burgers mogen aanhouden bij de ECB. Waarschijnlijk zal dit 3.000 euro zijn, ongeveer het bedrag dat in contanten per hoofd van de bevolking in omloop is.

Het onderzoek gaat twee jaar duren, daarna wordt besloten of de munt daadwerkelijk wordt ingevoerd, wat ook weer drie jaar kan duren. ‘In elk geval zal een digitale euro contant geld aanvullen, niet vervangen,’ benadrukte Panetta tijdens de persconferentie hierover. Ook zal de digitale euro minder energievretend zijn dan cryptomunten als bitcoin, zei Panetta. ‘Onze experimenten toonden aan dat de energie die nodig is voor de afwikkelingsinfrastructuur die we gebruikten verwaarloosbaar is in vergelijking met het energieverbruik en de ecologische voetafdruk van crypto-activa als bitcoin, die meer elektriciteit verbruiken dan alleen al Griekenland of Portugal.’

Waarom wil de ECB een digitale euro?

‘We willen dat de digitale euro een succes wordt,’ zei Panetta. Maar waarom wil de Europese Centrale Bank eigenlijk een digitale euro? En hoe verhoudt zich dat tot cryptomunten als de bitcoin? EW zette alles op een rij wat u daarover moet weten in een eerder verschenen artikel:

Lees hier het volledige artikel: 7 vragen over de digitale euro