Valuta Premium Corner

7 vragen over de digitale euro

25 mei 2021Leestijd: 4 minuten

Over een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuw betaalmiddel bij: de digitale euro. EW zet alles op een rij wat u daarover moet weten.

1. Wat is de digitale euro?

De Europese Centrale Bank (ECB) geeft de euro uit, maar dan alleen in munten en biljetten. De ECB onderzoekt samen met andere centrale banken, waaronder De Nederlandsche Bank (DNB), of ze daarnaast digitaal euro’s gaat uitgeven. Officieel heet het digitaal centralebankgeld – de vertaling van het Engelse central bank digital currency (CBDC).

2. Wat is het verschil met de euro’s die op uw bankrekening staan?

De gelden op uw bankrekening zijn ook digitale euro’s, maar dat is privaat geld, in feite een claim van u op de commer­ciële bank. Het digitaal centralebankgeld wordt uitgegeven door de centrale bank. De precieze uitwerking daarvan is nog niet bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt het straks mogelijk om rechtstreeks bij een centrale bank een ­rekening te openen, maar dan zonder spaarrente of andere fratsen.

3. Hoe verhoudt de digitale euro zich tot cryptomunten?

Cryptomunten zijn geheel decentraal en staan dus los van het geldsysteem van de banken. Iedereen kan een dergelijke digitale munt maken en opslaan op een blockchain – de techniek achter de cryptomunten. Bekendste voorbeelden zijn bitcoin en ethereum. Maar de koers van deze munten kan enorm schommelen. Wie snel wil reageren op deze schommelingen, kan dat doen via een zogenoem­de stablecoin. Een stablecoin is in feite een tussenstap tussen het ‘gewone’ geld en de cryptomunt. Deze tussenmunt is namelijk wél gekoppeld aan de dollar of euro en is daarmee veel stabieler.

Lees ook dit omslagverhaal over Cryptovaluta: hype of hoop?

Digitale euro’s zijn geen tussenmunten, maar vallen onder het regime van het ‘gewone’ geld. De euro’s die op uw rekening staan bij commerciële banken, waarmee u digitale betalingen doet, zijn privaat geld en vallen onder het toezicht van de centrale banken. Waarschijnlijk komt daar dus digitaal centralebankgeld bij, wat publiek geld wordt (zie ‘Diverse soorten digitale munten’ onderaan).

4. Waarom wil ECB digitale euro’s?

De opkomst van cryptomunten heeft een rol gespeeld. In eerste instantie werden de cryptomunten niet als bedreiging gezien, maar dat veranderde toen Facebook plannen lanceerde voor een eigen betaalmiddel, de libra – inmiddels diem geheten. Als alle 2,99 miljard actieve gebruikers van Facebook die munt omarmen, dan is er een alternatief wereldwijd betaalmiddel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.