Huizenjacht

Alweer hogere huizenprijzen: hoe kom je nog aan een huis?

22 juli 2021Leestijd: 2 minuten

En weer breken de huizenprijzen een record. Bestaande koopwoningen waren in juni 14,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in meer dan twintig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De gemiddelde huizenprijs is in juni gestegen naar 373.384 euro, terwijl die een jaar geleden nog 336.957 euro was. In Flevoland stegen de prijzen het hardst met 17 procent, in Amsterdam met 7,5 procent het minst.

Meer over dit onderwerp: Slagen in de oververhitte huizenmarkt

Aantal aankopen stabiliseert

In het eerste half jaar werden er ruim 119.000 woningen gekocht, wat ruim 12 procent meer was dan in diezelfde periode vorig jaar. In juni is dit gestabiliseerd. Toen werden er ruim 17.000 woningen gekocht en dat is ongeveer evenveel als een jaar geleden. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen is hiermee het aantal transacties terug op het normale niveau. Het is geen signaal dat kopers massaal afhaken op de huizenmarkt.

Hoe kom je nog aan een huis?

Door de stijgende huizenprijzen en doordat er niet op grote schaal nieuwe woningen bijkomen, wordt het steeds moeilijker om een huis te kopen, vooral voor starters. Zij hebben geen overwaarde van een huis die ze kunnen gebruiken, hebben nog geen grote spaarpot, of kunnen simpelweg met hun salaris geen hypotheek krijgen voor een huis van 373.000 euro.

Gemeenten, banken en woningcorporaties bedachten daarvoor oplossingen. EW zette met hulp van experts de belangrijkste alternatieve koop- en financieringsconstructies op een rij. Denk aan Duokoop, KoopGarant of de starterslening. Hoe zien deze financieringsconstructies eruit, en waarop moet je letten als je er gebruik van maakt? Lees er alles over in het deze maand verschenen omslagverhaal: Zo financiert u creatief uw huis.

Lees het omslagverhaal terug: Zo financiert u creatief uw huis

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.