🎧 Huizenjacht

Alternatieve koopvormen voor starters: zo financiert u creatief uw huis

01 juli 2021Leestijd: 1 minuut

Op de oververhitte huizenmarkt is het steeds moeilijker om aan een huis te komen. Om starters een handje te helpen, worden creatieve koopvormen (weer) populair.

Is het nu inderdaad moeilijker om een koophuis te vinden dan in voorgaande jaren? Ja, de cijfers liegen er niet om. Woningzoekenden hebben volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) keuze uit gemiddeld 1,7 huizen, terwijl dat begin 2016 er nog 10 waren. Om kans te maken op die ene woning, wordt daarom flink overboden. De gemiddelde vraagprijs is inmiddels opgelopen naar 385.000 euro.

Lees meer over de alternatieve koop- en financieringsconstructies in het omslagverhaal: Zo financiert u creatief uw huis.

Vooral starters zijn hiervan de dupe. Zij hebben geen overwaarde van een huis die ze kunnen gebruiken, hebben nog geen grote spaarpot of kunnen simpelweg met hun salaris geen hypotheek krijgen voor een woning van 385.000 euro.

Alternatieve financieringsconstructies

Gemeenten, banken en woningcorporaties bedachten daar alternatieve koop- en financieringsconstructies voor: Duokoop, Kopen naar Wens, KoopGarant, starterslening, ouders die meefinancieren, kopen met vrienden, perspectiefverklaring, duurhuur en de aflossingsvrije hypotheek.

EW besprak met Karin Boog (Vereniging Eigen Huis), Carina Kloet (De Hypotheker), Oscar Noorlag (Van Bruggen Adviesgroep), Jeroen Oversteegen (De Nationale Hypotheekbond), Martin Hagedoorn (De Hypotheekshop) wat deze regelingen inhouden en wat de voor- en nadelen zijn.

Luister ook de podcast met Nicolette van den Hout:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.