Verhaal van de week Premium Corner

Zo selecteert u een beleggingsrekening die bij u past

21 juni 2021

Het aanbod aan beleggingsrekeningen neemt toe. En dat is goed nieuws voor de belegger, want die heeft daardoor meer te kiezen. Maar hoe selecteert u een aanbieder die bij u past?

Meer dan een miljoen Nederlanders beleggen zonder tussenkomst van adviseur of pensioenfonds in aandelen en beleggingsfondsen. En het aantal nieuwe particuliere beleggers dat zich maandelijks meldt, groeit al tijden hard, zo blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Kiezen voor gemak of iets verder kijken

Het in omvang uitdijende beleggerskorps trekt ook nieuwe aanbieders van beleggingsrekeningen aan – de belegger moet namelijk een beleggingsrekening hebben om zelf te kunnen beleggen. Meer aanbod betekent meer keuze, en dat is natuurlijk goed nieuws voor zowel beginnende als ervaren beleggers – voor wie het aantrekkelijk kan zijn om over te stappen met de portefeuille.

Maar het selecteren van de best passende beleggingsrekening wordt er door het ruime aanbod niet eenvoudiger op: kies je voor het gemak voor de eigen huisbank, voor de prijsvechter met een beperkt aanbod, of juist voor partijen die het mogelijk maken om bijna als een professional te handelen in aandelen, obligaties en zaken als turbo’s en opties?

Beleggingsrekening

EW zette van de belangrijkste aanbieders de kenmerken en tarieven op een rij, en sprak met ervaren beleggers en de AFM over gebruiksgemak, service, veiligheid en kosten.

De grote banken zijn de belangrijkste aanbieders

Van oudsher zijn ING, Rabobank en ABN AMRO de grote spelers op de markt, maar in 2000 verscheen online-beleggingsbank Binck. Die wist met voor die tijd extreem lage tarieven veel klanten weg te kapen bij de gevestigde partijen. In de jaren erna volgden nieuwe prijsvechters, zoals DeGiro. Met nog weer lagere tarieven.

Wie waakt waarover?

‘Met een Chinese vergunning kun je niet in Nederland aan de slag,’ zegt Tamara van der Ster van de AFM. Maar met een vergunning die is afgegeven door een land in de Europese Unie, mogen banken en beleggingsondernemingen hier wel beleggingsrekeningen aanbieden.

 

Een lappendeken aan toezicht kan daardoor ontstaan. DeGiro is een Nederlandse vestiging van het Duitse flatexDEGIROBank AG. DeGiro en de Duitse eigenaar vallen daardoor onder toezicht van de AFM en BaFiN, de Duitse AFM. Mocht DeGiro in Nederland zich niet houden aan de regels, dan kan de AFM een sanctie opleggen.

Mexem werkt op een Cypriotische vergunning vanuit Cyprus, en heeft geen vestiging in Nederland. Daardoor houdt alleen de Cypriotische toezichthouder CySec toezicht op Mexem.

 

 

Maar wat nu als daar iets niet volgens de regels gaat? ‘Het enige wat de AFM bij mogelijke misstanden kan doen, is de Cypriotische toezichthouder informeren, of ­officieel verzoeken daaraan iets te doen,’ zegt Van der Ster. De AFM kan zelf geen sanctie opleggen.

‘Beleggers die met een klein budget willen beginnen, komen tegenwoordig bijna automatisch bij DeGiro uit. Die is ­beduidend goedkoper dan veel andere aanbieders,’ zegt beleggingsexpert Jean-Paul van Oudheusden (47). Maar nieuwkomers timmeren hard aan de weg. Zo is er Bux, dat een uitgeklede beleggingsrekening aanbiedt met tarieven die weer ver onder die van DeGiro liggen.

De beleggingsrekening van Bux is alleen verkrijgbaar als app op de ­mobiele telefoon. Het aantal aandelen waarin kan worden belegd, is beperkt tot de beurzen van Amsterdam en New York. Ook met betrekking tot beleggingsfondsen is de keus niet ruim. Bux biedt een beperkte selectie aan van indextrackers (beleggingsfondsen die een index volgen, ook wel ETF’s genoemd). Handig voor wie zich wil beperken tot handelen in aandelen Shell en Apple, of een portefeuille wil opbouwen met een paar indexfondsen – en opties en obligaties links laat liggen.

Aandeelhouders achter de beleggingsrekeningen

Achter Bux zitten grote aandeelhouders met diepe zakken. Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Prosus bijvoorbeeld, dat belegt in techbedrijven wereldwijd, en het Chinese Tencent, eigenaar van WeChat, de Chinese variant van WhatsApp. Bux is nu goedkoop, maar dat hoeft niet zo te blijven.

‘Nieuwkomers gaan vaak tijdelijk met heel lage of geen tarieven de markt in, en betalen dat rechtstreeks uit hun marketingbudget. Op het moment dat ze veel klanten binnen hebben, verhogen ze de tarieven. En dan hopen ze dat niet iedereen wegloopt,’ zegt Van Oudheusden.

Van Oudheusden heeft 25 jaar ervaring als belegger, en werkte in het verleden bij BinckBank en ABN AMRO. Tegenwoordig runt hij met zijn bedrijf Markets Are Everywhere (markten zijn overal) een YouTube-kanaal, geeft hij training aan particuliere beleggers en coacht ze. De vraag bij wie je moet zijn voor de beleggingsrekening krijgt hij vaak voorgelegd. ‘Bij Binck kun je elke week een ­webinar volgen, je krijgt er uitgebreide informatie over aandelen. Dat moet worden betaald door de hogere kosten op de ­beleggingsrekening. Als je die service zoekt, dan is het dat wel waard.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.