Premium Lock Het heilige geloof van Marc van der Chijs in bitcoin

03 juli 2018Leestijd: 5 minuten
Ondernemer Marc van der Chijs (45) ziet kansen waar anderen ze niet zien. Foto's: Adrie Mouthaan

Ondernemer Marc van der Chijs (45) ziet kansen waar anderen ze niet zien. Hij verdiende miljoenen in China. Nu stort hij zich volledig op de wereld van bitcoin en blockchain.

Toen Marc van der Chijs vijf jaar geleden zijn videoplatform Tudou voor vele miljoenen aan de Chinese techgigant Alibaba verkocht, dacht hij aan vervroegd pensioen. Hij kocht een zeil- en een motorjacht, twee huizen en mooie auto’s. ‘Ik heb het zes weken geprobeerd, maar vond het verschrikkelijk.’

Wie is Marc van der Chijs?

Geboren in Arnhem, studeerde economie in Maastricht. Werkte voor Daimler in Duitsland, Indonesië en China. Richtte in 2003 videoplatform Tudou op, verkocht dit in 2013 aan Alibaba. Zette diverse cryptobedrijven op, waaronder First Block Capital en Hut 8. Van der Chijs woont in Vancouver met vrouw en kinderen.

Van vroegpensioen naar burnout

Vijf jaar later zat de multimiljonair met een burn-out bij de dokter. ‘Ik heb het afgelopen jaar vijf bedrijven opgezet. Ik sliep drie uur per nacht, at alleen op luchthavens en in restaurants. De dokter zei: “Je moet nu rustig aan doen, anders gaat het fout.”’

Rustig aan doen zit niet in zijn DNA. Dat was al zo toen hij 15 jaar geleden zijn luxe expat-leventje bij Daimler in China vaarwel zegde en tegen de stroom in een videoplatform begon.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw