Koopkracht

Met dit plan wil 50PLUS uw pensioen redden

24 januari 2018Leestijd: 2 minuten

50PLUS verdedigt woensdag in de Tweede Kamer haar plan tegen mogelijke kortingen op pensioenen. 50PLUS-Kamerlid Martin van Rooijen wil met een wet voorkomen dat (toekomstige) gepensioneerden onnodig moeten inleveren.

50PLUS vindt dat er de komende jaren een uitzondering kan worden gemaakt op de strenge regels voor pensioenfondsen. Hij pleit voor een aanpassing van de rekenrente, die wordt gebruikt om te berekenen of de fondsen ook in de toekomst genoeg geld in kas hebben. Omdat de rente bij banken laag is, moeten fondsen zich kunstmatig arm rekenen. Dat kan ertoe leiden dat zij uitkeringen moeten verlagen. 50PLUS noemt dit een absurde ontwikkeling. De ouderenpartij kan rekenen op steun van de PVV en de SP.

Bron: ANPHier vindt u alle feiten en cijfers over uw pensioen:

Hoe erg is het dat pensioenen niet stijgen?

50PLUS wil dat de fondsen maximaal vijf jaar met een hogere rente mogen rekenen, zodat korten niet nodig is. Door de alternatieve rekenwijze kunnen fondsen de pensioenen ook weer indexeren – aanpassen aan de gestegen lonen en prijzen.

Ook dit jaar gaan pensioenen niet omhoog

Regeringspartijen vrezen dat jongere generaties de dupe worden van het 50PLUS-plan. Het pensioen van jongeren kan 30 procent lager uitvallen, aldus het Centraal Planbureau. Er kan nu meer worden uitgekeerd, maar de werkelijke financiële positie van de pensioenfondsen verbetert niet, stelt het CPB.

De Telegraaf meldt woensdag dat gepensioneerden er ook dit jaar niet op vooruitgaan. De prijzen gaan wel omhoog, wat betekent dat de koopkracht achteruitgaat. Omdat de pensioenen sinds 2007 slechts twee keer zijn verhoogd, is een pensioen 16,4 procent minder waard geworden, meldt de krant.

Nu de economie goed draait, moeten ook gepensioneerden daarvan mee kunnen profiteren, vindt 50PLUS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.