AkzoNobel

Vindt belaagd AkzoNobel een beschermende witte ridder?

30 oktober 2017

Soms groeien overnamegevechten uit tot heuse sprookjes. AkzoNobel, al het hele jaar belaagd door ontevreden aandeelhouders en maanden in de slag met een vijandige koper (het Amerikaanse PPG Industries), lijkt een witte ridder te hebben gevonden.

Het belaagde verf- en chemieconcern bevestigde maandagochtend ‘constructieve discussies met Axalta te voeren met het oog op een potentiële fusie’. AkzoNobel hoopt ongetwijfeld met die fusie een nieuwe ongewilde overnamepoging door PPG te voorkomen.

Dat Axalta, een Amerikaanse producent van lakken voor onder meer de auto-industrie, kan uitgroeien tot wat ze in het Angelsaksische bedrijfsleven een ‘white knight’ noemen. Om in sprookjestermen te blijven: de schone jonkvrouw  (in dit geval AkzoNobel) springt bij de koene ridder (Axalta) achterop het paard, samen galopperen ze weg van de slechterik (PPG), en ze leven nog lang en gelukkig.

Vijandige koper haakt af

De methode wordt vaker toegepast om een ongewenste overname te verijdelen. Het idee is: de vijandige partij kan zich de overname van een gefuseerd en groter bedrijf niet veroorloven en haakt dan af.

Dat werkt niet altijd. De beursgenoteerde bottelaar van sappen en frisdranken Refresco sloeg in april van dit jaar een overnamebod van een consortium rond de Franse investeringsmaatschappij PAI af. Refresco nam vervolgens de Amerikaanse bottelaar Cott over. PAI en co knipperden even met de ogen en kwamen onlangs met een nieuw en hoger bod (1,6 miljard euro). Refresco zei daarop: ja.

In 2014 deed de bedreigde Zuid-Afrikaanse bierbouwer SABMiller tevergeefs een beroep op Heineken. Grootaandeelhouder Charlene de Carvalho-Heineken zag niets in een samengaan met SABMiller, waarna de Zuid-Afrikanen werden opgeslokt door de grote Braziliaans-Belgische brouwer AB InBev.

Als dreigement inzetten

De methode kan, net als bekendere beschermingsconstructies met speciale aandelen, ook als dreigement worden ingezet. In 2012 werd KPN belaagd door de Mexicaanse zakenman Carlos Slim. KPN leek in zee te gaan met het Spaanse Telefónica. Pas toen die als partner afhaakte, kwam de stichting in actie met de uitgifte van extra (preferente) aandelen die Slims belang in KPN deed verwateren. Daarop droop de Mexicaan af.

Dertig jaar terug werd in Nederland een legendarisch overnamegevecht gevoerd. Uitgever Kluwer werd aangevallen door concurrent Elsevier (tegenwoordig RELX Group geheten). De top van Kluwer wilde niets te maken hebben met de toenmalige (inmiddels overleden) Elsevier-topman Pierre Vinken. Een andere uitgever, Wolters Samsom, schoot Kluwer te hulp. Dat huwelijk, Wolters Kluwer, is tot op de dag van vandaag gelukkig.

Aandeelhouders willen rendement

Of AkzoNobel de fusie met Axalta rond krijgt, moet worden afgewacht.  Samen zouden ze een omzet hebben van zo’n 13 miljard euro. Met alleen verf zet AkzoNobel nu bijna 10 miljard om. Het concern heeft de ontevreden aandeelhouders al toegezegd de chemieactiviteiten af te stoten.

De gezamenlijke beurswaarde van AkzoNobel (exclusief chemie) en Axalta bedraagt zo’n 16 miljard euro. De vraag is of PPG dat bedrag (plus een premie) eventueel wil en kan ophoesten.

Andere vraag is of aandeelhouders blij zullen zijn met een fusie. Die willen vooral een hoger rendement zien van AkzoNobel. Na fusies en overnames duurt het meestal een paar jaar voordat het bij zo’n transactie beloofde rendement wordt gehaald, als het al wordt behaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.