Bedrijven

AkzoNobel richt vizier op Axalta voor mogelijke fusie

30 oktober 2017

De Nederlandse verfproducent AkzoNobel zet zijn zinnen op een mogelijke fusie met de Amerikaanse branchegenoot Axalta. Dat bedrijf maakt onder meer lakken voor auto’s en de industrie.

AkzoNobel is inmiddels in gesprek met de Amerikanen, bevestigt het bedrijf. Inzet van de ‘constructieve gesprekken is een fusie van gelijken, waardoor een leidende, wereldwijde producent van verf en coatings ontstaat, aldus AkzoNobel. Coatings zijn een mengsel van stoffen dat op verschillende producten kan worden gestreken, zoals bijvoorbeeld op papier om de glans te verbeteren.

AkzoNobel keek de afgelopen jaren al naar Axalta

Sinds 2012 keek AkzoNobel al drie keer naar Axalta. Twee keer was zelfs de financiering geregeld, schrijft Het Financieele Dagblad.  Maar een bod werd nooit uitgebracht, omdat het verf- en chemieconcern eerst het eigen bedrijf op orde wilde hebben.  Eerder maakte AkzoNobel bekend dat de chemietak werd afgesplitst.

De voorgenomen opsplitsing ligt volgens AkzoNobel op schema om in april 2018 te worden voltooid. Een groot deel van de opbrengst wordt doorgesluisd naar de aandeelhouders. De fusiegesprekken met Axalta veranderen niets aan die plannen, aldus het bedrijf. Het bedrijf wees zelf eerder dit jaar meerdere toenaderingspogingen af van een andere Amerikaanse branchegenoot, PPG Industries.

AkzoNobel-topman Ton Büchner maakte in juli dit jaar bekend direct weg te gaan. Om gezondheidsredenen, werd daarbij vermeld. Elsevier Weekblad sprak Büchner in 2014. ‘Privé en werk zijn in deze baan erg met elkaar verweven.’

Axalta heeft 13.000 werknemers

Axalta maakt lakken voor onder meer auto’s en voor de industrie. Het iets meer dan 150 jaar oude bedrijf – Axalta vindt zijn oorsprong in het Duitse bedrijf Herberts Gmbh (begonnen in 1866) heeft ruim 13.000 mensen in dienst en is actief in 130 landen.

De omzet bedroeg vorig jaar omgerekend 3,5 miljard euro. Bij de onderdelen van AkzoNobel die verf en coatings maken was dat bij elkaar 9,5 miljard euro. Het hoofdkwartier staat in Philadelphia, in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.