Parijs

Weer miljoenen naar nieuw EU-gebouw

12 juli 2017

De Europese Unie (EU) blijft geld uitgeven aan peperdure gebouwen. Eerst werden twee kantoren in Brussel gebouwd, nu wil de EU een kantoor in Parijs huren. Ook daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan.

Waar het kantoor van de Europese Unie precies komt, is nog onduidelijk. De voorkeur gaat uit naar een gebouw aan de Boulevard Haussmann in hartje Parijs, meldt Politico. Per april volgend jaar gaat de Parijs-tak van de EU uit het oude kantoor.

Rol in James Bond-film

Enerzijds moet de nieuwe standplaats meer faciliteiten krijgen, anderzijds moet vooral de zichtbaarheid van de EU in de Franse hoofdstad worden verbeterd.

Momenteel delen het Europees Parlement en de Europese Commissie een kantoor in Parijs, vlak bij het Louvre. De EU betaalt zo’n 1,7 miljoen euro aan huur per jaar. Over minder dan een jaar eindigt het huurcontract. Het nieuwe gebouw dat de EU op het oog heeft, mag zo’n 6 miljoen euro aan huur per jaar kosten.

Daarnaast moet het kantoor worden opgeknapt, een investering van 12 miljoen euro. Het gebouw diende als decor: het was het hoofdkantoor van een criminele organisatie die het opneemt tegen James Bond in de meest recente film over de Britse spion.

Honderden miljoenen voor nieuwe gebouwen

Het nieuwe kantoor moet ook dienen als een soort EU-museum, hoewel het Europees Parlement weinig voelt voor die naam. Er moet, net als in een soortgelijk gebouw in Berlijn, een open ruimte komen met informatie over de EU, die voor iedereen toegankelijk is.

Eerder zette de Europese Unie kwaad bloed met de bouw van een nieuw hoofdkwartier voor de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie in Brussel. Het ‘ruimte-ei’ in een groot, glazen gebouw moest ‘populisme en woede jegens de EU bestrijden’.

Vorige maand werd bekend dat er een nieuw gebouw komt voor het Europees Parlement. Het oude parlementsgebouw voldoet niet meer aan de veiligheidseisen van de Europese Unie. Het budget voor het nieuwe gebouw is 430 miljoen euro.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.