Met nieuw gebouw wil EU ‘populisme en woede’ bestrijden

08 december 2016Leestijd: 2 minuten
Het nieuwe gebouw in Brussel Foto: EPA

De Europese Unie wil ‘vreugde’ brengen ‘in een tijd van populisme’. In Brussel worden deze ‘woede en euroscepsis’ aangepakt met een gloednieuw hoofdkwartier, ter waarde van 320 miljoen euro.

In het nieuwe gebouw moeten crises worden besproken. Het gaat om een ‘futuristisch’ hoofdkwartier met een groot rond kantoor, een ‘space egg’ genaamd. Het gebouw is milieuvriendelijk, en is volgens de Belgische architect Philippe Samyn een symbool voor de unie die het continent moet blijven verenigen.

Reactie op woede

Met het gebouw hoopt de EU vrolijkheid naar voren te brengen, als ‘reactie op de toenemende populistische woede jegens Brussel’. Volgens de architect moet het pand ook de transparantie van Brussel weerspiegelen. Maar de unie heeft juist veel kritiek gekregen op de bouw van het peperdure hoofdkantoor, ten tijde van grote economische problemen in een aantal lidstaten.

In een grote glazen ruimte staat een space egg, volgens de architect gebaseerd op een lampenkap, waarin vergaderingen van de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie zullen worden gehouden. Voorheen werd het Justus Lipsiusgebouw in Brussel gebruikt, maar dat was in eerste instantie niet bedoeld voor vergaderingen, dus werd een nieuw gebouw aangelegd.

Budget- en planningsproblemen

Willam Shapcott, directeur van de Raad van de Europese Unie, heeft aangegeven dat Brussel verwacht ‘slechts een paar procent’ meer dan het budget uit te geven aan het project. ‘Het is niet zo, zoals in een aantal andere gevallen, dat we 50 tot 100 procent meer zullen uitgeven aan het gebouw dan gepland.’

2016-09-29 05:33:15 epa05561476 Window cleaners work at the new Europa building under construction in Brussels, Belgium, 29 September 2016. The Europa building will serve as the main seat for the European Council and other EU bodies. EPA/OLIVIER HOSLET

Daarnaast kan het pand pas later in gebruik treden dan verwacht. Er waren problemen met het bouwen boven een belangrijke metrolijn in Brussel, en de projectontwikkelaars stuitten ook op legale problemen, omdat er olievervuiling in de grond zou zijn gevonden.

Het gebouw heeft in totaal 3.750 ramen, en de grote ruimtes moeten volgens de architect zorgen voor een ‘vrolijke ontmoetingsplek voor mensen met een groot aantal problemen, zodat ze een rustplek hebben’.