economie

Waar Nederland groot in is: geld doorsluizen

25 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Wereldwijd zijn slechts vijf landen verantwoordelijk voor bijna de helft van de kapitaalstromen naar belastingparadijzen. Nederland staat bovenaan.

Met 23 procent staat Nederland boven aan de lijst van landen die het investeren van vermogen in belastingparadijzen mogelijk maken. Op de tweede plaats staat het Verenigd Koninkrijk met 14 procent. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door CORPNET research group van de Universiteit van Amsterdam.

Jean Dohmen: ‘Belastingontwijking is niet illegaal, wel oneerlijk’ 

Belastingontwijking

De groep deed onderzoek naar zogeheten Offshore Financial Centers. Een dergelijk center is een rechtsgebied, vaak een land, dat diensten aanbiedt aan niet in dat land gezetelde bedrijven. De waarde van de diensten overstijgt geregeld het bruto binnenlands product van dat land.

De meestgebruikte dienst is kapitaal over de grenzen heen te verplaatsen. Bedrijven gebruiken deze dienst om legaal minder belasting te hoeven afdragen aan het land waar ze zijn gevestigd. Dit kan bijvoorbeeld door een brievenbusfirma te gebruiken.

In een poging  meer inzicht te bieden in deze constructies analyseerde het onderzoeksteam van de UvA 98 miljoen bedrijven. Het onderzoek onderscheidt zich van eerdere onderzoeken door een nieuwe methode.

Bij eerdere methodes was het slechts mogelijk te zien waar het geld werd verdiend en waar het uiteindelijk terechtkwam. Met de nieuwe methode wordt ook duidelijk welke landen het geld passeert alvorens het in een belastingparadijs belandt.

Ruzie om belastingparadijs: Zwitserse bevolking in verzet

Nederland bovenaan 

De resultaten zijn interessant. De landen waar het meeste geld eindigt zijn: Luxemburg, Hongkong, de Maagdeneilanden, Bermuda, Jersey en de Kaaiman Eilanden.

Slechts vijf landen faciliteren samen 47 procent van de routes naar deze belastingparadijzen. Nederland staat bovenaan met 23 procent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 14 procent. Zwitserland, Singapore en Ierland volgen op grote afstand met respectievelijk 6, 2 en 1 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.