Jean Dohmen

Belastingontwijking is niet illegaal, wel oneerlijk

05 april 2016Leestijd: 1 minuut

Het is geen verrassing dat superrijken, politici en ondernemers vermogen parkeren in belastingparadijzen. Dankzij de Panama Papers begrijpen we wel beter hoe zij dat doen. Wie zich schuldig maakt aan belastingontduiking, moet worden aangepakt. Vermogen verzwijgen voor de Belastingdienst is strafbaar.

Wat de onthullingen laten zien, is dat het toezicht op deze vaak ingewikkelde ‘offshore’-constructies nog tekortschiet. Dat moet en kan beter. Tegelijkertijd is het goed om vast te stellen dat lang niet alles wat er gebeurt, strafbaar is. Het hebben van een brievenbusfirma is op zichzelf geen vergrijp.

Aangescherpt

Ook belastingontwijking, het binnen de grenzen van de wet zo min mogelijk betalen van belasting, is niet illegaal. Duidelijk is wel dat de maatschappelijke acceptatie van dit fiscaal trapezewerk de laatste jaren afneemt.

2016-04-04 18:45:45 Handout tv grab from Telemetro Panama showing Ramon Fonseca, one of the founders of Panama's Mossack Fonseca law firm, in Panama City, on April 4, 2016. Revelations from a massive dump of leaked data from Mossack Fonseca's servers detailing how the world's wealthy -- politicians, footballers and some criminals -- used its lawyers to set up offshore companies is sending shock waves around the world. AFP PHOTO/TELEMETRO PANAMA/HO RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SOURCE / BYLINE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSTopman Panamese belastingfirma zag de bui al hangenLees verder >

Vanuit moreel oogpunt valt moeilijk te verdedigen dat iemand die profiteert van voorzieningen in dit land zelf zijn uiterste best doet om daar zo min mogelijk aan bij te dragen. Dat valt ook niet uit te leggen aan de miljoenen burgers die geen mogelijkheden hebben om te ontsnappen aan de hoge belastingtarieven hier.

Dat is niet eerlijk en ondergraaft het draagvlak voor de belastingheffing. Het is hoog tijd dat de regels worden aangescherpt en het toezicht geïntensiveerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.