economie

Ondernemingskamer oordeelt: Wakkie onterecht opgepakt

18 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Oud-ABN Amro-commissaris en advocaat Peter Wakkie werd maandag ten onrechte opgepakt in Madrid. De Ondernemingskamer in Amsterdam verwerpt de verwijten in zijn richting en oordeelt dat hij mag aanblijven als interim-bestuurder bij het Spaans-Russische telecombedrijf ZED+.

Wakkie werd aangesteld om de verkoop van ZED+, een bedrijf dat uit belastingtechnische overwegingen fiscaal en juridisch gezien in Nederland is gevestigd, te begeleiden. Daarover wordt door de eigenaren al tijden gesteggeld. Om tot een normaal biedingsproces te komen, zette de Ondernemingskamer zowel de aandeelhouders als de commissarissen buitenspel. De aandelen van ZED+ gaan nu over naar een onafhankelijke beheerder.

Onderzoek naar smeergeld

Wakkie werd maandagochtend gearresteerd bij aankomst op het vliegveld van Madrid. Hij zou daarheen zijn gevlogen voor een gesprek met een potentiële koper van het techbedrijf. Hij werd verdacht van het frustreren van een onderzoek naar betaling van smeergeld. Na zijn verhoor werd hij dinsdagnacht vrijgelaten.

ZED+ is een Russisch/Spaans telecombedrijf met ZED Worldwide als Spaanse tak en het Russische Temafon als Russische aandeelhouder. Het bedrijf is actief in zo’n 60 landen en draaide in 2015 een omzet van zo’n 400 miljoen euro.

Spaanse autoriteiten onderzoeken de betalingen die van Zed+ via dochterbedrijf Grupo Tema en het bedrijf Vstrecha bij Funbox terecht zijn gekomen. De eigenaar van het bedrijf Funbox is Alexander Kolokotsev, de Russische minister van Binnenlandse Zaken.

Vertrouweling van Russische multimiljardair

Wakkie werd eerder vertrouweling genoemd van  Michail Fridman, een Russische multimiljardair en de op een na rijkste persoon in Rusland. Fridman is tevens de eigenaar van Temafon, de belangrijkste aandeelhouder van ZED+. Fridman wordt ook genoemd in het onderzoek naar het vermeende materiaal dat in handen zou zijn van Russische officieren en waarmee Donald Trump gechanteerd zou kunnen worden.

Bij het onderzoek zijn ook Amerikaanse onderzoekbureaus betrokken, net als de Nederlandse justitie. Ook de Nederlandse Ondernemingskamer, het orgaan dat geschillen in Nederlandse vennootschappen onderzoekt en beoordeelt, houdt de activiteiten van ZED+ al langere tijd in de gaten. Toen ruzie uitbrak tussen de Russen en de Spanjaarden in het bedrijf, werd Wakkie door de Ondernemingskamer benoemd als interim-bestuurder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.