#Politiek

Wat wel en niet te geloven? Bizarre beschuldigingen aan adres Trump

11 januari 2017

Verzamelde Rusland jarenlang belastende informatie over de aankomende president Donald Trump? Volgens een voormalige Britse spion wel, maar zijn beschuldigingen worden niet gestaafd met bewijzen.

Amerikaanse media pakten dinsdagavond groots uit met de onthulling dat Barack Obama en Donald Trump door de inlichtingendiensten zijn geïnformeerd over het bestaan van documenten over een innige relatie tussen Trump en Rusland.

Wie zit achter de documenten?
De bron van de memo’s is een voormalige Britse MI6-spion, die door een Republikeinse rivaal op pad was gestuurd om Trump te onderzoeken. Echt ‘geheim’ is het rapport niet. De memo’s, gebaseerd op anonieme Russische bronnen, werden al sinds de zomer verspreid in Washington en ver daarbuiten. Mediabedrijven, geheime diensten en politici besloten niet naar buiten te treden met de informatie, omdat die niet te checken bleek.

Wat staat erin? 
De Russen zouden de New Yorkse vastgoedmagnaat al jarenlang steunen, in een poging hem de leider van Amerika te maken. Ondertussen zou de Russische geheime dienst FSB allerlei belastend materiaal over Trump hebben verzameld, onder meer over seksuele escapades.

Waarom komt het nu wel naar buiten?
De inlichtingendiensten namen de memo’s in samengevatte vorm mee in hun onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingsstrijd, volgens de New York Times omdat de informatie ‘zo explosief’ was. Dat onderzoek werd afgelopen week gepresenteerd aan Obama en Trump. Toch benadrukt de FBI dat geen van de beschuldigingen intussen is bevestigd.

triomftocht-trumpElsevier boeken
Een jaar lang hield Derk Jan Eppink vanuit Amerika voor Elsevier een weekboek bij van de ongekend felle strijd om het Witte Huis. Wie Eppinks stukken had gelezen, zou niet verrast zijn geweest door de uitslag op 8 november 2016. Bestel De triomftocht van Trump hier of bel 0314-358350.

Waarom moeten we dit niet zomaar geloven?
CNN berichtte dinsdag als eerste over het nieuws, door bronnen binnen de inlichtingendiensten aan te halen. Buzzfeed bracht zelfs het hele rapport naar buiten, maar de hoofdredacteur benadrukte dat ‘er serieuze redenen zijn om aan de beschuldigingen te twijfelen’. Andere media spraken kritisch over het verspreiden van ‘nepnieuws’.

De claims in de memo’s zijn in sommige gevallen vaag, maar beschrijven ook specifieke situaties die theoretisch moeten kunnen worden geverifieerd. Zo zou een advocaat van Trump, Michael Cohen, in Praag hebben gesproken met officials van het Kremlin. Cohen tweette woensdag dat hij nog nooit in zijn leven in de Tsjechische hoofdstad is geweest.

Wat nu?
Als de aantijgingen blijken te kloppen, komt Trump in grote problemen nog voor hij als president is geïnaugureerd. Als ze onzin blijken, heeft Trump het sterkste argument mogelijk om aan te tonen dat inlichtingendiensten en de politieke kliek het op hem gericht hebben. Op Twitter schreef de president-elect dat het rapport ‘fake news’ is. De persconferentie van Trump woensdagmiddag, die gewoon doorgaat, zal ongetwijfeld over de kwestie gaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.