economie

Bolkestein: ‘Over tien jaar grote D-Markzone in plaats van euro’

18 november 2016Leestijd: 2 minuten

Frits Bolkestein is weinig positief over de toekomst. De oud-fractievoorzitter van de VVD schetst vooral een doembeeld over de euro: die zal het niet lang meer volhouden, voorspelt hij.

‘De muntunie is mislukt. Je kan niet een one-size-fits-all-project voor twee soorten economieën starten,’ aldus de politicus. In een interview met het Belgische blad De Tijd spreekt hij over het einde van de euro, en hoe de monetaire verdeling in Europa er dan uitziet.

Munteenheid zal niet overleven

‘De muntunie zal niet overleven, toch niet in haar huidige vorm.’ Hij geeft de euro nog geen tien jaar. Net als de Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, en zelfs Otmar Irring, een architect van het euro-project, geeft Bolkestein aan dat de verschillen tussen bijvoorbeeld Noord- en Zuid-Europa te groot zijn voor een gemeenschappelijke munt.

‘De noordelijke landen willen duidelijke regels en soliditeit. De zuidelijke landen willen economische problemen politiek oplossen en willen solidariteit. Weet u wat solidariteit betekent? Andermans geld.’ De veelal linkse regeringsleiders van Zuid-Europese landen hebben lange tijd de hakken in het zand gezet tegen de bezuinigingseisen van de Europese Unie (EU).

Ook door de problemen die zich de afgelopen jaren voordoen in Griekenland heeft de euro flinke klappen opgelopen. Prominente economen en politici zijn het erover eens dat de euro ontspoord is geraakt. De munt was opgericht als politiek middel voor Europese eenheid, maar heeft alleen maar voor verdeling gezorgd.

D-Markzone

Nederland, Oostenrijk en België zullen uiteindelijk in een ‘grote D-Markzone’ komen met Duitsland, stelt Bolkestein in het interview. ‘De hamvraag is of Frankrijk nog bij die nieuwe muntunie zal horen.’ Als dat niet het geval is, staat de politieke band tussen Frankrijk en Duitsland op het spel, de belangrijkste relatie voor de Europese saamhorigheid.

Nieuw zijn de opvattingen van Bolkestein niet, maar hij was nog nooit zo stellig in zijn voorspellingen. In 2013 pleitte de VVD-coryfee al voor een tweedeling: een parallelle munt voor economisch sterke landen: ‘We kunnen niet eindeloos doorgaan met het subsidiëren van zwakke landen als Griekenland en Italië’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.